Футболът е измислен от англичаните, но нотката страст, която го

...
Футболът е измислен от англичаните, но нотката страст, която го
Коментари Харесай

Сезонът на бразилците!

Футболът е фиктивен от англичаните, само че нотката пристрастеност, която го прави обичан за милиарди по света, е добавена от харизматичните бразилци. Едва ли има състезание, където нюанс да не придава някой представител на " o jogo bonito ". Артисти с топка в крайници, които карат тълпата да изпитва мигове на висша естетическа приятност.

" Булгар! Булгар! ", почтено можем да се тупаме в гърдите, когато става въпрос за професионалната ни футболна лига. И по какъв начин да бъде иначе, когато шампионата ни е кей за толкоз доста бразилци, че чак да се трансформира то в негостоприемно за неговите си, сякаш родни гении.
 Ел Голеадор: Не броя точките и не виждам на кое място сме
Ел Голеадор: Не броя точките и не виждам на кое място сме

" Нямаше никаква дузпа "

Статистиката за броя им в Първа лига е непрекъснато изменяща се, само че към този ден и час, те са тъкмо 38. Всеки футболен началник ще ви каже, че ангажирането на играч от " Страната на кафето " е пукотевица в тъмното. Може да става, може и да не става. Поради този факт и текучеството е толкоз огромно.

През сезон 2023/24 обаче се вижда любопитна наклонност. Повечето " бразилерос " не просто са прибавка в своите отбори, а са водещи футболисти, тласкащи напред представянето на целия тим. Така, малко по малко, класата на целия ни шампионат пораства, за жал без да имаме някакъв сериозен български принос за това.

А образците са повече от красноречиви. Започваме с краткотрайния водач Черно море. Човекът, поставил в дребния си джоб потвърдени нападатели като Исмаил Иса и Атанас Илиев, е Матеус Машадо. 20-годишният нападателен футболист, роден в Порто Алегре, показва изключителна повсеместност и пасва идеално на схемата, употребена от Илиан Илиев. Вече има 6 гола в 13 мача за " моряците ". Плътно зад тила му пък работи Алекс Фернандес . Играч, който очевидно прави разликата с уменията си за извеждащото подаване. Изключителният му взор върху събитията на терена, смесен с положителния му шут от междинна отдалеченост, го вършат апетитна трансферна хапка за клубове от страната и чужбина.
 Снимка 629668
Източник:

На съществено бразилско въздействие се радват и в Локомотив (Пд). Лично за мен, на " Лаута " играе един от Топ 3 чужденците в нашето състезание - Джовани . Бързина, визия за играта и безупречна техника, Александър Томаш е късметлия, че разполага с толкоз класа в негово лице. В Пловдив той като че ли се усеща на мястото си, тъй като по-ранната му статистика по никакъв начин не впечатлява. Смяна на куп тимове единствено за няколко години, измежду които са Санто Андре, Наутико, Гуарани, Гояс и Атлетико (Паранензе). Във визитката Джовани Бариани Маркес гордо са записани и няколко мача за бразилския народен тим до 20 години.
 Снимка 627337
Източник:

Но в Локо (Пд) не потриват предостатъчно ръце единствено от своя №10. Страхотен старт на сезона прави и Матеус Силва . Бранител от ново потомство, който е извънредно деен и в нападателен проект. Придава сигурност и заостреност на фланга, а за него към този момент бе отказана стойностна оферта от Риека. Притежава и доста мощен удар, като към този момент има и два гола за " смърфовете ". Негов недостатък обаче е избухливостта и честите жълти картони.
 Марин Петков е със скъсана връзка на глезена
Марин Петков е със скъсана връзка на глезена

Ето какъв брой време ще отсъства

Друга бразилска колония е тази на Левски. По-често сме имали опцията да проучваме представянето на Цунами, Уелтън, Роналдо и Рикардиньо . И в случай че тяхното въздействие към този момент месеци наред дава нови сили на " сините ", то неотдавна към тях се причисли и халфът Дарлан. Първите му изяви с фланелката на столичния гранд по-скоро клонят към оставянето на положително усещане. Бразилец, с сходна роля на неговата в български отбор, е необичайност. С интерес ще проследим той ли е " свръзката " от високо качество сред защитата и нападението.
 Снимка 627255
Източник:

Половината текст мина, а нито дума и за Лудогорец! Ето, пристигна време и за " орлите " - своеобразното бразилско посолство в efbet Лига. Славата на разградчани непроменяемо е обвързвана с играчи от тази южноамериканска страна. През последните 2 сезона броя им понижа, а блестящо над всички само заблестя Игор Тиаго. Нека не забравяме за Рик Джонатан обаче! Класическо крило, което тъкмо бе набрало нужната игрова процедура преди да се стигне до тежката му травма, извадила го за дълго време от терените. Постепенно Рик припомня за себе си и през тази акция може да има фундаментална роля при " орлите ". От останалите бразилци, за нещо стойностно, подхождащо за упоритостите на Лудогорец, загатват Кайо Видал и Руан Секо . Вторият от напълно скоро е в Разград, само че бързо би трябвало да понесе отговорността да бъде главен нападател на " зелените " след продажбата на Игор Тиаго и травмата на многомилионната покупка Квадво Дуа.
 Снимка 592701
Източник:

Интернационалната селекция на ФК ЦСКА 1948 също може да се похвали с качествени бразилци. Веднага на напред във времето излизат имената на Елитон и Педриньо . Централният бранител понатрупа стаж с екипа на " алените ", а постоянните му изяви го трансфораха в водач на отбора. За това приказва, че в много от случаите даже носи и капитанската лента. Педриньо пристигна през зимата, а това, че играеше за първи европейски клуб малко позабави интервала му на акомодация. От пролетта насам обаче той е на доста високо равнище, имайки способността да играе на няколко позиции в халфовата линия и офанзивата. Изпълнява добре статични положения и не губи доверието на треньора, колкото и постоянно да се сменя той във въпросния клуб.
 Снимка 608733
Източник:

Последният от поредицата " качествени " е Карлос Франса от Локомотив (София). Нападателят стартира своя втори сезон в " Надежда " и към този момент самоуверено може да заявим, че на неговите рамене зависи съвсем напълно представянето на " железничарите " в офанзива. Има какво да работи по отношение на постоянството си, само че пък когато има ден е неукротим. Справка - голът му от фаул против Пирин в предходния кръг.
 Снимка 608114
Източник:

Така с оглед неналичието на задоволително български гении, в efbet Лига ще си се радваме на бразилците. Изрично би трябвало да се подчертае, че ангажирането на южноамериканците не значи изменничество по отношение на нашите момчета. Просто в родното произвеждане на футболисти би трябвало да има качество. А такова - няма! Така че наслаждавайте се на " самбата "...
 Томаш: Локомотив (Пловдив) може да е измежду водещите тимове в efbet Лига
Томаш: Локомотив (Пловдив) може да е измежду водещите тимове в efbet Лига

" Затворихме второто полувреме и успяхме "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР