Френското предложение за започването на преговорите за присъединяване на Северна

...
Френското предложение за започването на преговорите за присъединяване на Северна
Коментари Харесай

Трифонов видя доказателство за двойствената политика на Петков във френското предложение


Френското предложение за започването на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз потвърждава, че Кирил Петков е водил друга политика по проблема от тази на външно министерство. Това сподели водачът на "Има подобен народ " Слави Трифонов излъчено в събота вечер.

Трифонов сподели, че той не знае какви диалози са водени сред България и Франция, макар че външният министър Т еодора Генчовска беше препоръчана за поста от Има Такъв Народ. Според Трифонов написаното във френското предложение е резултат от диалози сред премиера Петков и европейски дипломати.

Френското предложение е план за преговорна рамка, направена от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя включва български условия към Северна Македония към останалите критерии, които Скопие би трябвало да извърши, с цел да влезе страната в Европейския съюз.

Документът беше която удостовери, че го е получила в петък.

Ако документът, изпратен от френското председателство или някаква редактирана негова версия, се одобри от България и всички други страни членки на Европейски Съюз, това би означавало, че София ще вдигне ветото си върху началото на договарянията за присъединение на Северна Македония и те могат да стартират. Така дали се развиват договарянията ще зависи и от осъществяването на българските претенции.

Трифонов сподели, че не вижда задоволителна гаранция в това, че българският интерес ще бъде спазен.

"В така наречен предложение се споделя, че би трябвало да пуснем Северна Македония да започва договарянията, а Европейски Съюз и Франция ще подсигуряват, че Северна Македония ще си извърши след това уговорките към нас. После ще одобри българите в конституцията си като държавотворен народ и след това ще одобри решенията от контракта за добросъседство от 2017 година А гаранция за това, че след това това ще се случи ще дадат Франция и Европейски Съюз. Тоест гаранция - Франция ", сподели Трифонов.

Той сподели, че не е склонен и с това, че по френското предложение България може да не одобри съществуването на македонския език, само че всички останали европейски страни ще го признаят.

По думите на Трифонов идната седмица в Народното събрание депутатите от Има Такъв Народ ще заявят тази позиция по отношение на френското предложение.

По-рано в събота президентът против премиера Кирил Петков поради френското предложение по тематиката със Северна Македония, макар че публично той няма общо с неговото правене.

Нито Петков, нито Министерският съвет могат да взимат решение по тематиката, тъй като в сряда по самодейност на премиера държавното управление реши, както и всяко деяние на България по тематиката за началото на договарянията за присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз, могат да се разискват и вземат решение само от депутатите в Народното събрание.

Радев сподели, че не утвърждава това, тъй като „ трансферира всичко към Народното събрание “. Петков сподели, че по този начин желае да отстрани всякаква опция за спекулации, че той води политика в Европейския съюз по отношение на Северна Македония, друга от тази на българския парламент или българското външно министерство.

Петков сподели по-рано в събота, че той е видял предлагането в събота, тъй като в петък то е било пратено до Комисията по външна политика към Народното събрание, а не до него. Той сподели още, че ще съобщи позицията на България по предлагането в Европейския съюз такава, каквато Народното събрание реши да бъде.

Изказването на президента Радев в събота стана мотив да спре да спекулира с тематиката и да всява подозрения.

„ Кабинетът не един път съобщи: Няма да смъкваме ветото. Единственият орган, който може да се произнася е Народното събрание “, написа тя във фейсбук.

В четвъртък идната седмица в Брюксел стартира Европейският съвет, на чиито дневен ред има точка, обвързвана с ветото, което София наложи върху договарянията на Скопие за присъединение към блока през 2018 година

Евентуалното повдигане на ветото и обвиняванията, че министър председателят води двойствена политика по тематиката за Северна Македония с Европейския съюз бяха посочени като главните аргументи Слави Трифонов да отдръпна. Така държавното управление загуби болшинството си в Народното събрание и ГЕРБ внесе избор на съмнение против кабинет "Петков ". Той ще се дебатира

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Мини по плажа. Лятото в Одеса пристигна, само че не и туристите  please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР