Френското правителство ще приеме бюджета без гласуване на Националното събрание,

...
Френското правителство ще приеме бюджета без гласуване на Националното събрание,
Коментари Харесай

Край с демокрацията. Какво може да накара френското правителство да подаде оставка?

Френското държавно управление ще одобри бюджета без гласоподаване на Националното заседание, сподели министър председателят Елизабет Борн. Как е допустимо това и за какво управляващите прокарват принудително най-важния законопроект, пренебрегвайки мнението на определените от народа депутати?

Чл.49.3

„ Диалогът е сърцето на парламентарната активност “, сподели държавният началник в послание към депутатите. Но минута по-късно тя призна, че нито една опозиционна секта няма да поддържа плана. Според нея периодите са прекомерно къси, тъй че няма време да се разискват стотиците направени ремонти.

Очевидно управлението на страната не е в положение да убеди болшинството в нуждата от приемане на бюджета в настоящия му тип: депутатите отхвърлиха всички оферти на кабинета, считайки ги за незадоволителни или неприемливи. А ето и 49.3 – прословутият член от признатата през 1958 година френска конституция, който разрешава приемането на закон през Народното събрание без гласоподаване.

Такава е доктрината – „ разумен парламентаризъм ” на Петата република. Този инструмент се употребява постоянно: за 64 години - 89 прецедента. Абсолютен първенец е социалистът Мишел Рокар, който по време на ръководството на Франсоа Митеран употребява 28 пъти сходно комфортно средство.

Депутатите в този случай могат да издигнат въпроса за избор на съмнение към държавното управление. Но с цел да има оставка, е нужна поддръжката на болшинството - а това не се е случвало до момента.

Никой не се съмнява, че държавното управление ще издържи и в този момент.

Страх от разформироване на Народното събрание

В Народното събрание има 577 народни представители. Поддръжниците на президента Еманюел Макрон имат 251 места, лявата коалиция Нов национален екологичен и обществен съюз има 151 места, дясното Национално заседание на Марин льо Пен има 89, а дясноцентристките републиканци имат 62. Има също четирима самостоятелни депутати.

Теоретично опозицията може да събере 302 гласа - задоволително за оставката на кабинета. На процедура обаче това не е реалистично. И това не се дължи единствено на фундаментални политически разлики.

Така, макар " генетичните " битки, последователите на Льо Пен поддържаха въпроса за доверието в държавното управление, въведен от левицата. Но републиканците не се причислиха. Резултатът е 240 гласа, което не е задоволително.

Е, главната причина е рискът от разформироване на Народното събрание. Президентът има тази опция. И Макрон даде да се разбере, че ще го направи без съмнение.

Тогава депутатите ще би трябвало да се приготвят за предварителни избори – макар че през юни образуваха болшинство доста мъчно. Основно републиканците са тези, които рискуват да изгубят местата си: на фона на пагубния неуспех през април на претендента за президент от тази партия Валери Пекрес (4,78%), парламентарната акция стана релативно сполучлива за тях. И надали ще съумеят да повторят резултата.

Бившите партийни приятели бяха предизвестени от някогашния президент Никола Саркози. „ Те работят добре, преизбирането им беше едно малко знамение след президентските избори. Искам единствено да ви припомня, че през цялата си история ние сме били държавна партия, не можете да се превръщате в трибуни и популисти. В систематичната съпротива вие рискувате да се изгубите сред Льо Пен и Меланшон “, сподели Саркози.

Отстъпление от демокрацията

Дебатът в долната камара въпреки всичко се организира. В продължение на няколко дни депутатите обсъждаха и одобряваха ремонти от разнообразни фракции. И тогава Елизабет Борн разгласи: Стига! Правителството ще мине без гласоподаване.

Лидерът на " Националната заседание " Марин Льо Пен се възмути: " Смятам за скандално даже не самото използване на тази норма, а това, че чакаха 10 дни. Оказва се, че сме работили на вятъра ".

Възмутен е и представителят на лявата съпротива Андре Шасейн: „ Беше ни дадено, че дебатът ще продължи, поправките ще бъдат проучени. Те обаче използваха мощ. Постоянно ни лъжат. Това е позор за нашата народна власт. да се държи по този метод. "

Независимият десен народен представител, някогашен кандидат-президент Никола Дюпон-Еньян прикани Народното събрание да поддържа оставката на държавното управление и да не чака пет години опция за промяна на властта. „ В противоположен случай просто ще изчезнете от политиката “, предизвести той.

„ Републиканците “ се оправдават с това, че не желаят „ да прибавят безпорядък към хаоса “, да предизвикат политическа рецесия на фона на икономическата и обществена. Освен това им харесва, че доста зависи от тях. " Вярвам, че в случай че един ден вотът на съмнение получи късмет да успее, това ще бъде наша самодейност. И ние сами ще изберем момента да разпуснем Народното събрание ", сподели Оливие Марле, водач на фракцията на „ Националното заседание “.

„ Ние сме в слаба позиция. Защо да си вършим харакири? “, добави ръководителят на сенатската група " Републиканци " Бруно Ретай.

Реакцията на Макрон

Френските наблюдаващи означават, че Макрон от ден на ден се концентрира върху външната политика: той е в Прага, след това в Брюксел, след това в Рим, организира интернационалните конференции и договаряния.

Въпреки това президентът откри време да влезе в народен ефир, където повече от час отговаряше на въпроси за вътрешната политика - от рекордната инфлация до пенсионната промяна и околната среда.

Жонглирайки с числа, президентът убеждава съгражданите си, че в изискванията на рецесия държавното управление е поело удара и сполучливо ползва разнообразни " тарифни щитове ", предпазвайки хората от внезапно повишаване за сметка на страната. В същото време той продължава да упорства за повишение на възрастта за пенсиониране, макар че е подготвен на компромис.

Що се отнася до бюджета, Макрон се възмути от вота на съмнение към държавното управление в Народното събрание. „ Това, което ме ядосва, е цинизмът и объркването. Социалистите, комунистите, природозащитниците, „ Непокорна Франция “ демонстрираха, че са подготвени да вървят ръка за ръка с Националното заседание. Това няма изгода, ще води! Няма различно болшинство ", сподели Макрон.

Според него разногласието за бюджета с опозицията е бил демагогски. Освен това той е уверен, че приемането на документа без гласоподаване ще спести милиарди евро.

След Народното събрание проектобюджетът ще бъде изпратен в Сената и по-късно върнат в долната камара за дефинитивно чуване. И очевидно отново ще приложат чл.49.3, отново ще издигнат въпроса за избор на съмнение и държавното управление отново ще стои.

Желанието на непримиримите съперници от лявата и дясната съпротива да се обединят обаче е доказателство за тежката обстановка на Еманюел Макрон и слабостта на кабинета на Елизабет Борн. И като се има поради продължителната рецесия, идната сложна зима, възходящите сметки и нуждата от продължение на непопулярните промени - по-специално за повишение на възрастта за пенсиониране - в даден миг държавното управление въпреки всичко може да бъде освободено.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР