Френското изобретение има потенциал да премахне завинаги инвалидните колички.Робот, изправи

...
Френското изобретение има потенциал да премахне завинаги инвалидните колички.Робот, изправи
Коментари Харесай

Роботизиран скелет помага в движението на хора с увреждания

Френското откритие има капацитет да отстрани вечно инвалидните колички.

" Робот, изправи се " - по този начин 16-годишният Оскар Констанца задейства роботизирания скелет, който му оказва помощ да се изправи и да върви. Младежът страда от генетично неврологично заболяване, което го е приковало в количка. Изобретението на татко му обаче замества прекъснатата връзка сред мозъка и крайниците на момчето.

Френският инженер по роботика стартира създаването на екзоскелета през 2012 година, с цел да реализира фантазията на сина си да проходи. Устройството, което е прикрепено за раменете, гръдния панер, кръста, коленете и стъпалата на младежа освен го придържа, само че и подтиква придвижванията му.

Устройството към този момент се продава в десетки лечебни заведения както във Франция, по този начин и в Съединени американски щати. Цената му е към 150 000 евро. Създателят на изобретението гледа оптимистично на развиването на технологията.

" Сигурни сме, че след 10 години съвсем няма да се употребяват инвалидни колички. Те са особеност. Хората са основани, с цел да се движат изправени ", споделя Жан-Луи Констанца.

Засега скъпите машини не са налични за самостоятелна приложимост, само че френската компания интензивно работи в тази посока. Други компании също създават екзоскелети с разнообразни функционалности в помощ на хората с увреждания.

Автор: Росен Цаковски
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР