Френското издание Le Monde потвърди, че нобеловият лауреат и откривател

...
Френското издание Le Monde потвърди, че нобеловият лауреат и откривател
Коментари Харесай

Le Monde потвърди: Проф. Люк Монтание е починал

Френското издание Le Monde удостовери, че нобеловият лауреат и изобретател на вируса на ХИВ - вирусологът проф. Люк Монтание е умрял. Информацията за кончината на проф. Монтание се появи в обществените мрежи в сряда, 9 февруари и бе обявена от FranceSoir. До 10 февруари никое друго френско издание не удостовери информацията за гибелта му. 

В късния следобяд на 10 февруари Le Monde заяви, че проф. Монтание е умрял в болница в Ньой сюр Сен, което е доказано от кметството. 
Истина или подправена вест? Френска медия заяви за гибелта на проф. Люк Монтание
Истински безпорядък избухна в обществените мрежи във Франция след информация за гибелта на фамозния професор Люк Монтание. Френското издание " Ф...
Прочети повече
Проф. Монтание свидетелства пред либийския съд в отбрана на българските медици, наказани от режима на Муамар Кадафи за заразяването на 400 деца със СПИН. Според него болестта в детската болница в Бенгази се е популяризирала преди българските медици да стартират работа там и е траяла и след тяхното задържане.

Проф. Монтание учи в колежа в Шателро, а по-късно следва в университетите на Поатие и Париж. През 1972 година постъпва в парижкия Институт „ Пастьор “, професор е по вирусология от 1975 година След приемането на Нобеловата премия през 2008 година Монтание стартира да прави противоречиви изказвания и заема позиции, които научната общественост отхвърля. Така през 2017 година той се афишира срещу имунизациите, а през 2020 година твърди, че вирусът на Ковид-19 е изтърван от китайска лаборатория.

През 1982 година Уили Розенбаум, доктор, работещ в болница „ Hôpital Bichat “ в Париж, моли да изследва опцията повода за мистериозния нов синдром, който по-късно е наименуван СПИН, да е вирус. Розенбаум е имал решаваща роля в откриването на вируса на ХИВ, тъй като постоянно на научни конференции е изразявал своята догадка, че източникът на заболяването е вирусен, и даже е направил биопсия на лимфен възел от собствен пациент, където е открит вирусът.

През 1983 година група от откриватели и лекари, водена от Монтание и Франсоаз Баре-Синуси, открива вируса, причиняващ заболяването. Първоначално вирусът се назовава LAV (Lymphadenopathy-associated virus). Година по-късно, откакто група от американски откриватели, ръководени от Робърт Гало, удостоверява откритието, вирусът получава ново име HTLV-III (човешки Т-лимфотропен вирус вид III).
Френски нобелист счита, че коронавирусът е човешко създание и е обвързван със СПИН
Френският вирусолог Люк Монтание, който получи Нобелова премия през 2008 година поради работата си по отношение на СПИН, изрече версията, че н...
Прочети повече
През 1990 година Монтание отхвърля, че ХИВ може самичък да провокира СПИН. Той декларира, че ХИВ се нуждае от кофактор, който съгласно него е микоплазма. Повечето модерни учени не споделят това виждане, напомня БГНЕС. Монтание води разногласия с Робърт Гало за това кой пръв е изолирал ХИВ, само че най-после двамата се съгласяват на компромисно решение: и двамата се записват като откриватели на вируса.

Монтание е съосновател на Глобалния фонд за проучване и предварителна защита на СПИН и взаимно ръководи Международната стратегия за вирусологично съдействие.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР