Френско-германски консорциум ще строи първия в Европа суперкомпютър Exascale. Консорциумът

...
Френско-германски консорциум ще строи първия в Европа суперкомпютър Exascale. Консорциумът
Коментари Харесай

Двете топ икономики в ЕС строят най-мощния суперкомпютър в Европа

Френско-германски консорциум ще " строи " първия в Европа суперкомпютър Exascale. Консорциумът се състои от немската ParTec и подразделението на френската Atos. Вече е подписана договорка с EuroHPC, взаимно дружество сред Европейски Съюз, европейски страни и частни компании, ориентирано към поощряване развиването на суперкомпютрите в Европа, съобщи Reuters.

Съвместно дружество EuroHPC ще се ръководи от Jülich Supercomputing Center в Германия. Договорът включва доставка, инсталиране, хардуер, програмен продукт и поддръжка на суперкомпютъра JUPITER Exascale. Цената на системата и нейната употреба за шест години възлиза на 500 милиона евро. Предвижда се JUPITER да бъде конфигуриран през 2024-а в кампуса на изследователския център Jülich.

JUPITER ще има три пъти по-голям изчислителен потенциал от сегашния най-мощен суперкомпютър в Европа и ще обезпечи мощ равна на 10 милиона модерни настолни компютри. Цялостната система ще изисква пространство от към 4 тенис корта и ще употребява над 260 километра окабеляване, написа Yahoo Finance.
 Tesla ще влага над $1 милиард в суперкомпютър. Новината изплаши вложителите
Tesla ще влага над $1 милиард в суперкомпютър. Новината изплаши вложителите

Идеята е да обработва големи количества данни, в това число видео от коли Tesla

Системата се финансира от европейската самодейност EuroHPC JU, учредена през 2018 година (250 милиона евро), дружно с Федералното министерство на образованието и научните проучвания (BMBF) и Министерството на културата и науката на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

" Предоставянето на първия суперкомпютър Exascale в Европа, учреден на технологията BullSequana XH3000 на Eviden, е горделивост за нашите екипи. Европейската научна общественост ще има опцията да се възползва от забележителна машина " създадена в Европа ", да се оправи с научните провокации и да подтиква нововъведенията ", разяснява Еманюел Льо Ру, старши вицепрезидент на групата, световен началник HPC, AI & Quantum в Eviden, Atos Group.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР