Френският сатиричен седмичник Шарли Ебдо“ разкритикува новите форми на цензура

...
Френският сатиричен седмичник Шарли Ебдо“ разкритикува новите форми на цензура
Коментари Харесай

"Шарли Ебдо" след 5 г.: Има нови цензори и нови диктатури

Френският язвителен седмичник „ Шарли Ебдо “ разкритикува новите форми на цензура и " новите гурута на форматираната мисъл " в своя юбилеен брой, посветен на петата годишнина от терористичното нахлуване против редакцията, при което починаха 12 публицисти и карикатуристи.

Утре е годишнината от атентата, който не отхвърли изданието да насочва сатирични стрели към обществото.  " Вчера бихме могли да се закълнем в Бог, военните, църквата и страната... Днес би трябвало да се научим да се кълнем в тиранични асоциации, малцинствени общности, блогъри и блогърки, които ни пляскат през ръцете като дребни възпитаници в учебно заведение ", написа публицистичният шеф Рис.

Той подчерта, че „ политическата уместност постанова смяна в правописа и ни поучава да не използваме думи, които могат да притеснят някого “. Карикатуристът разкритикува „ новите цензори, които считат себе си за кралете на света зад клавиатурата на смарт телефона ". " Предишният пламък от отстъпи мястото на отвратителните туитове ", добави той.

На първа страница в новия " Шарли Ебдо " е рисунка с великански смарт телефон с надписи на огромни обществени мрежи, които разрушават устите и ръцете на карикатуристите. Заглавието на рисунката е " Нови цензори... Нови диктатури ". Новият брой включва и изказвания на фамилиите на убитите публицисти, които благодарят на вестника за продължаването на битката за независимост на изложение.

На 7 януари 2015 година братята Шериф и Саид Куаши щурмуваха редакцията на сатиричния вестник в Париж и убиха 12 публицисти и карикатуристи със викания, че са отмъстили за пророка (Мохамед). Оттогава редакцията на вестника е преместена на ново, скришно място, което прилича - по думите на публицистичния екип - въоръжен бункер с камери за наблюдаване и решетки за прозорци.

В навечерието на 5-годишнината в Париж стартира и делото срещу атентаторите, само че съгласно изданието France24 става дума за " развой против призраци ". Повечето от 24-те обвинени са мъртви или считани за мъртви в Ирак и Сирия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР