Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Руската православна църква (РПЦ)

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Руската православна църква (РПЦ)
Коментари Харесай

Макрон призова Руската православна църква да се противопостави на натиска на Кремъл

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Руската православна черква (РПЦ) разрешава да бъде манупилирана от управляващите в страната си, с цел да оправдава войната им в Украйна, и я прикани да се опълчва на сходен напън , съобщи Ройтерс.

Макрон, който е на публично посещаване в Италия, сподели това в програмна тирада на интернационална конференция, проведена от италианската Общност " Сант Еджидио "

Докато той говореше, на първия ред в залата седеше вторият човек в йерархията на РПЦ митрополит Антоний.

Френският президент посвети на Украйна огромна част от словото си на конференцията, която беше проведена под надпис " Зов за мир ".

Патриарх Кирил, главата на РПЦ, оказа възторжена поддръжка на съветската инвазия в Украйна, която съгласно него е значим щит против упадъчния по думите му Запад, отбелязва Ройтерс.

" Религиозните водачи също имат роля в съпротивата против това неблагоразумие, на което станахме очевидци ", сподели Макрон.

" Добре знаем, че в наши дни православието се манипулира от ръководещите в Русия за оправдаване на дейностите им ", сподели Макрон. " Необходима е опозиция против това. "

Френският президент уточни, че под " опозиция " схваща " в никакъв случай да не оправдаваме, в никакъв случай да не падаме в клопката да поддържаме политически планове, които са склонни да подценяват достолепието на обособената персона ".



Ройтерс опита да зададе въпроси на митрополит Антоний по време на конференцията, само че той отхвърли да разяснява.

Становището на Кирил за Украйна провокира раздор и в връзките с Ватикана, само че и вътрешен протест в православието, довел до скъсването на връзките от страна на някои православни църкви с РПЦ.

Откакто съветските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, Франция непрестанно акцентира значимостта на това Западът да държи отворени дипломатическите канали за връзка с Москва. В друга част от речта си Макрон изрази увереност, че има късмет за мир в Украйна даже и макар че Русия предизвести, че спорът може да се ожесточи още повече.

На конференцията френският президент се срещна с италианския си сътрудник Серджо Матарела. По-късно през днешния ден ще се срещне и с папа Франциск, а на следващия ден двамата ще закрият конференцията на Колизеума в Рим.

Снощи Макрон организира диалози и с новия министър председател на Италия Джорджа Мелони.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР