Френският президент Еманюел Макрон започва днес официалната програма на държавната

...
Френският президент Еманюел Макрон започва днес официалната програма на държавната
Коментари Харесай

Започна визитата на Макрон в Индия

Френският президент Еманюел Макрон стартира през днешния ден формалната стратегия на държавната си аудиенция в Индия, съобщи Франс прес. Макрон и брачната половинка му Брижит, както и съпътстваща ги делегация, дойдоха през вчерашния ден в Делхи. Днес те бяха посрещнати с военни почести в президентския замък, където ги очакваше и министър председателят на Индия Нарендра Моди.

Това е първа аудиенция на Макрон в Индия. Целта й е да " се подписа за десетилетие напред мощен пакт сред двете демокрации ", съобщи френският държавен глава при посрещането си в президентския замък в Делхи.

" Това ще бъде пакт към груповата сигурност, по-специално в района, към икономическите, културните, просветителните и университетските връзки и към връзките сред нашите нации, по-специално младежите ", добави той.

По-късно през днешния ден Франция и Индия ще подпишат контракт, който дава на индийски кораби достъп до френските военни бази в Индийския океан (в Джибути, на остров Реюнион и в Обединените арабски емирства). Този достъп е доста скъп за Индия, обезпокоена от усилването на китайското наличие в този океан.

" Искам Индия да бъде един от нашите основни сътрудници в района в региона на сигурността ", изясни Макрон в изявление за телевизия " Индия тудей ", обещано по-рано тази седмица.

Дали Франция може да размени Русия като скъп интернационален сътрудник?, пък пита през днешния ден индийският в. " Индиън експрес " във връзка визитата на Макрон в Индия. В последните години Франция реализира триумфи в Индия в региона на защитата, като продаде на Делхи 36 изтребителя " Рафал " и 6 подводници " Скопрен ". Париж желае да подписа още контракти за поръчки в региона на защитата с Индия. Но нито един от тях не е на подобен стадий от договарянията, че да бъде публично разгласен по време на тази аудиенция.

Очаква се обаче да бъдат подписани контракти в региона на околната среда, авиацията, градското благоустройство, по-специално технологии за филтриране на водата. Делхи също така може да разгласи прогрес в деликатните договаряния в региона на нуклеарната енергетика, касаещи построяването на реактори от ново потомство.

Търговският продан сред Индия и Франция е 11 милиарда $ против 18 милиарда сред Франция и районния противник на Индия - Китай, където Макрон беше през януари. Делхи желае да задълбочи връзките с Париж в тази тенденция.
По-късно през днешния ден Макрон ще има среща и с индийски младежи по образеца на срещата му с млади африканци в Уагадугу през ноември предходната година.

Утре семейство Макрон ще посети емблематичния паметник Тадж Махал, знак на безконечната обич. Пак на следващия ден Макрон дружно с Моди ще са и съпредседатели на среща на върха, отдадена на стимулиране на слънчевата сила в страните в развой на развиване. Това ще бъде първата среща на върха на самодейност, наречена Световен безоблачен алианс или Световен алианс за слънчевата сила.

Тя е подета взаимно от Франция и от Индия преди три години и цели да усили по един забележителен метод производството на слънчева сила в 121 страни, ситуирани изцяло или отчасти сред Тропиците на Рака и на Козирога и които в по-голямата си част са страни в развиване. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР