Френският президент Еманюел Макрон призова десетките световни лидери, които се

...
Френският президент Еманюел Макрон призова десетките световни лидери, които се
Коментари Харесай

Политическият елит отбеляза 100 години от края на Първата световна война

Френският президент Еманюел Макрон прикани десетките международни водачи, които се събраха в Париж за възпоменателната гала във връзка 100-годишнината от края на Първата международна война, да изградят един единен фронт в борбата за мир, оповестява Агенция Франс Прес.
„ Нека да построяваме вяра, а не взаимно да всяваме страх”, съобщи президентът пред Триумфалната арка в самото сърце на френската столица. В близо 20-минутната си тирада Макрон прикани международните водачи да се борят против „ изолацията, насилието и господството”. „ Заедно можем да се надигнем против заканите като световното стопляне, унищожаването на природата, бедността, глада, заболяванията, неравенството и невежеството”, безапелационен бе Макрон.

След като през последната седмица обиколи бойните полета в Северна Франция, той съобщи пред държавните и държавни ръководители от над 70 страни по света, че „ кръвопролитията не трябва да се не помнят и 100 години по-късно белезите, оставени от тях към момента са забележими по лицето на земята.”

Американският президент Доналд Тръмп и съветският му сътрудник бяха измежду водачите уважили с наличието си мемориалната гала. Двамата избраха да дойдат с кортежи пред Триумфалната арка, до момента в който други водачи, измежду които канадския министър председател Джъстин Трюдо и немският канцлер Ангела Меркел придружиха Еманюел Макрон от Елисейския замък по „ Шанз Елизе” пешком под лекия дъжд.

По време на церемонията алегорично бе разпален Вечният огън на гроба на Незнания войник, намиращ се под сводовете на Триумфалната арка. През втората част на деня в изложбения център Гранд-ал в парка Ла-Вилет ще се открие Парижкият конгрес на мира. В него ще вземат участие държавните и държавни глави, ръководителите на неправителствени организации.

Участниците във форума бяха поздравени от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Срещата има за цел да показа нови оферти, които да понижат напрежението в света.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР