Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази сутрин в Тел Авив,

...
Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази сутрин в Тел Авив,
Коментари Харесай

Макрон пристигна в Израел за подкрепа и с призив за хуманитарно примирие

Френският президент Еманюел Макрон дойде тази заран в Тел Авив, " с цел да изрази цялостната взаимност " на Франция с Израел след нападението, осъществено на 7 октомври от палестинското ислямистко придвижване Хамас, при което бяха убити над 1400 души, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Очаква се френският държавен глава да призове за запазване на живота на цивилното население в линията Газа, откакто Израел предприе масирани въздушни удари там в отговор на офанзивата на Хамас с заявената цел " да унищожи " палестинската формация, уточни френското президентство.

Според Елисейския замък Макрон ще призове за " филантропично помирение ", което да обезпечи достъп на филантропичната помощ до подложената на цялостна обсада Газа, както и за освобождение на заложниците, взети от Хамас при нападението.

Френският президент ще се срещне с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и със своя сътрудник Ицхак Херцог, а също с водачите на опозицията Бени Ганц и Яир Лапид в Йерусалим.

След срещата си в 13 ч. локално време (10 ч. по Гринуич) Макрон и Нетаняху ще създадат изказване за медиите.

В Тел Авив президентът ще се срещне и със фамилиите на френски или френско-израелски жители, убити при нападението или взети за заложници от Хамас в Газа. Загинали са минимум 30 френски жители (най-много след терористичното нахлуване на 14 юли 2016 година във френския град Ница, взело 86 жертви), а седем са в неопределеност, като за един се знае сигурно, че е взет за пленник. За останалите се допуска, че са в ръцете на Хамас в Газа.

Очаква се Макрон да продължи интензивно да спомага " за избягването на рискова ескалация в региона ", най-много сред подкрепяното от Иран авторитетно ливанско шиитско придвижване Хизбула и Израел.

Френският държавен глава ще предложи също възобновяването на един " същински кротичък развой " за основаване на палестинска страна в подмяна на ангажимент на страните от района към " сигурността на Израел ".

За задачата Макрон евентуално ще има диалози с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас, йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и водачите на страните от Персийския залив, показва Елисейският замък.

Преди Макрон в Израел бяха американският президент Джо Байдън, немският канцлер Олаф Шолц, английският министър председател Риши Сунак и италианската министър-председателка Джорджа Мелони. Макрон акцентира да предприеме такова пътешестване, в случай че то може да бъде от изгода за региона, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР