Френският президент Еманюел Макрон предложи днес съществуващата глобална коалиция, която

...
Френският президент Еманюел Макрон предложи днес съществуващата глобална коалиция, която
Коментари Харесай

Макрон предложи глобалната коалиция срещу Ислямска държава да се бори и с Хамас

Френският президент Еманюел Макрон предложи през днешния ден съществуващата световна коалиция, която се бори с джихадистката формация " Ислямска страна " в Ирак и Сирия, да разшири фронта си и да се опълчи и на радикалното палестинско придвижване " Хамас ", предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

По време на среща с израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Йерусалим Макрон акцентира, че Франция и Израел одобряват тероризма за собствен " общ зложелател ", само че не влезе в детайлности за това по какъв начин може да се намеси в този момент упоменатата от него коалиция, предвождана от Съединени американски щати и включваща десетки страни.

" Франция е подготвена интернационалната коалиция против ДАЕШ (арабски акроним на " Ислямска страна " – бел. ред.), в границите на която участваме в интервенции в Ирак и Сирия, да се бори и с " Хамас ", съобщи Макрон, като даде обещание, че Израел няма да бъде оставен да се бори самичък. Президентът, който предизвести за заплахата от районен спор, съобщи още, че битката с " Хамас " " би трябвало да бъде без благосклонност, само че не и без правила ".

Министър-председателят на Израел Нетаняху не разяснява директно предлагането на Макрон, само че съобщи, че се води борба сред " оста на злото " и " свободния свят ". " Тази борба не е просто наша (...) тя е на всички ", съобщи израелският министър председател.

От канцеларията на Макрон споделиха, че концепцията е да се почерпи ентусиазъм от световната коалиция и че Франция е на разположения за полемики с Израел и други сътрудници какви дейности са съобразни във връзка с " Хамас ". " Международната коалиция против ДАЕШ не се лимитира с интервенции на съответните територии, само че наред с това образова иракските сили, обменя информация с сътрудници и финансира битката против тероризма ", споделиха от кабинета на президента на Франция.

Френският президент дойде тази заран в Израел, с цел да изрази " цялостната взаимност " на Франция с Израел след нападението, осъществено на 7 октомври от " Хамас ", при което бяха убити над 1400 души. Сред убитите от бойците на палестинската ислямистка формация има 30 френски жители.

Макрон, който още на летището в Тел Авив се срещна със фамилиите на френски жертви на офанзивата на " Хамас ", съобщи, че освобождението на французите, държани от палестинското придвижване като заложници, е първостепенна цел за Франция. " Всички те би трябвало да бъдат освободени ", съобщи президентът.

По-рано през днешния ден Макрон организира среща в Йерусалим и с израелския президент Ицхак Херцог, който увери, че Франция стои " един до друг " с Израел.

Освен да изрази взаимност, Макрон възнамеряваше да направи " оферти, които са допустимо по-осъществими ", с цел да се предотврати покачването на напрежението, да се освободят заложниците, да се подсигурява сигурността на Израел и да се работи за решение на спора посредством две страни, показаха съветници на френския президент, съобщи Ройтерс. Те прибавиха, че президентът на Франция упорства за филантропично помирение.

Посещението на Макрон в Израел идва, откакто през вчерашния ден външните министри от Европейски Съюз се опитваха да се спогодят за " филантропична пауза " във войната сред Израел и " Хамас ", с цел да може колкото се може повече филантропична помощ да доближи до цивилните в линията Газа. От канцеларията на палестинския президент Махмуд Абас обявиха през вчерашния ден, че той ще се срещне с Макрон в Рамала, на Западния бряг.

Възможностите на Макрон да повлияе върху събитията в района наподобяват лимитирани поради завоя на Париж към политика, наричана от някои специалисти произраелска англо-американска линия, която е в контрастност с обичайно отличаващия се и по-проарабския голистки (по името на президента на Франция от 50-те и 60-те години Шарл де Гол – бел. ред.) метод на Франция, показва Ройтерс.

" Меката мощ на Франция на юг от Средиземноморието е доста намаляла ", споделя Карим Емил Битар, специалист в Ливан по външна политика на френския мозъчен концерн Институт за районни и интернационалните проучвания. " Оставаме с усещането, че нищо не отличава Франция от други западни страни ", прибавя той, представен от Ройтерс.

Решението на френското държавно управление да наложи обща възбрана на провеждането на пропалестински митинги, преди тя да бъде анулирана по правосъден път, сигурно е причина за изгубеното от Макрон доверие на арабския свят, добавя специалистът. Френски представители оспориха концепцията, че политиката на президента на Франция е предубедена. Те считат, че Макрон непрекъснато упорства за спазването на правата на палестинците и за решение на израело-палестинския спор посредством две страни.

Посещението на Макрон ще има и отзив особено във Франция, където огромни мюсюлмански и еврейски общности са настръхнали една против друга след убийството на преподавател от ислямистки радикал. Ройтерс отбелязва, че управляващите свързват този случай със събитията в линията Газа. Агенцията показва, че френският водач ще би трябвало да прокара ясна линия по време на обиколката си в района в подтекста на основаното в страната му напрежение от израелско-палестинския спор и готовността на раздразнителната съпротива да се нахвърли върху него при всяка неправилна стъпка.

Глобалната коалиция, които се бори с джихадистите от " Ислямска страна ", беше основана през септември 2014 година Тя оказва помощ на сътрудниците си от района да " разгромят във боен проект ДАЕШ в Ирак и Сирия " и " работи със препоръки, поддръжка и обезпечаване на благоприятни условия " в тяхна изгода, включително с наблюдаване и разузнаване, се споделя на интернет страницата на обединението.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР