Френският президент Еманюел Макрон отново не изключи възможността западни сухопътни

...
Френският президент Еманюел Макрон отново не изключи възможността западни сухопътни
Коментари Харесай

Макрон пак напира: Ако Русия пробие фронтовите линии , ще изпратим войски в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон още веднъж не изключи опцията западни сухопътни войски да бъдат изпратени в Украйна. В изявление за английското издание „ Икономист “ той споделя: „ Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна, би трябвало законно да си зададем въпроса “, показва френският президент пред английския седмичник.

Макрон обаче прецизира, че казусът през днешния ден не е подобен.

„ Както споделих, не изключвам нищо, тъй като пред нас има човек, който не изключва нищо. Вероятно сме били прекомерно неуверени при формулирането на границите на нашите дейности по отношение на някой, който към този момент няма такива и който е агресор “, завява Макрон, визирайки съветския президент Владимир Путин. 

„ Да го изключим априори значи да не сме си взели поука от последните две години, когато страните от НАТО в началото изключваха изпращането на танкове и самолети в Украйна, преди най-сетне да трансформират решението си “, добавя Еманюел Макрон.

В едно ново съпоставяне френският президент декларира, че Франция е изпратила войски в помощ на африканските страни в Сахел, когато те са поискали помощ.

Той споделя още, че Европа не може постоянно да разчита на Съединени американски щати за защита и би трябвало да се научи да „ се приготвя да се пази сама “.

Интервюто е извършено в Елисейския замък в Париж на 29 април и е оповестено през днешния ден, 2 май. То бе обещано преди визитата на китайския президент Си Дзинпин във Франция през май. Очаква се Макрон да се опита да убеди Си да употребява въздействието си върху съветския президент Владимир Путин, с цел да търси преустановяване на пълномащабната война в Украйна.

През последните месеци френският държавен глава става все по-открит бранител на европейската защита, като се застъпва за увеличение на отбранителното произвеждане и военната помощ за Украйна.

Еманюел Макрон провокира дискусия в края на февруари, когато съобщи, че изпращането на западни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще.

Макрон назова нахлуването на Русия в Украйна „ екзистенциално “ за Франция и останалата част от Европа. Той изясни, че желанието му е да има " стратегическа двоякост " в отговора на Европа на съветското навлизане в Украйна.

Изказването на френския държавен глава провокира лавина от мнения от западни водачи, които твърдо отхвърлиха опцията да бъдат изпратени натовски бойци в Украйна.

„ Изпращането, въпреки и на основата на двустранно съглашение, на войски от натовска страна в Украйна значи световен конфликт. Означава неимоверно повишаване на риска от нуклеарен спор “, разяснява президентът Румен Радев.

Досега Киев не се е обръщал към Запада с молба да изпрати свои войски в Украйна, а вместо това желае увеличение на доставките на оръжие, което да помогне на украинските бойци да отхвърлен съветската експанзия.

ТЕМА преди 3 часа 1619 преди 9 часа 1052 преди 2 дни 2477
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР