Френският президент Еманюел Макрон обеща днес да подпомогне опитите на

...
Френският президент Еманюел Макрон обеща днес да подпомогне опитите на
Коментари Харесай

Макрон каза, че са възможни нови преговори за мир в Украйна с Зеленски като президент

Френският президент Еманюел Макрон даде обещание през днешния ден да подкрепи опитите на новия президент на Украйна Володимир Зеленски да реализира мир в източната част на страната си посредством договаряния с Русия, съобщи Асошиейтед прес.

На срещата на двамата президенти в Париж Зеленски сподели, че "Европа няма да се усеща в сигурност, до момента в който Русия се прави, че не съществува господство на закона ". Макрон сподели, че ще продължи да работи за съживяването на договарянията в така наречен нормандски формат, който включва Русия, Украйна, Франция и Германия. Френският президент призна, че през последните месеци в този формат не е бил реализиран необикновен прогрес.

"Скоро може да има среща на върха в Париж в нормандския формат, който да регистрира какво е реализирано до момента ", цитира Агенция Франс Прес думи на Макрон. По думите му след идването на Зеленски на власт в този момент "има нови детайли " в процеса.

Зеленски разгласи, че негов приоритет е "слагането на завършек на войната и връщането на анексираните украински територии ", което не може да бъде реализирано посредством военни средства. "Единственият ключ към мира е дипломатическият и санкционният напън, тъй че ви апелирам да го запазите ", сподели той на Макрон.

Разговорите на Зеленски в Париж бяха предшествани от негови срещи в Брюксел този месец с водачи на Европейски Съюз. На това негово първо пътешестване в чужбина като президент той прикани Европа да ускори натиска върху Русия, с цел да бъде комплициран завършек на войната в Източна Украйна.

Киев и западните му поддръжници упрекват Русия, че вкарва войски и оръжия през границата, с цел да подкрепя сепаратистите. Москва отхвърля тези изказвания макар съществуването на доказателства за противното, напомня Агенция Франс Прес.

Франция като ръководител на Комитета на министрите в Съвета на Европа (СЕ) се стреми да предотврати излизането на Русия от организацията, тъй като това би било срещу ползите на съветските жители и "на всички, които виждат в съдебна експертиза средство за отбрана на своите права ", сподели Макрон, представен от ТАСС. На взаимната конференция Зеленски се изрече срещу връщането на съветската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. "Русия не е изпълнила нищо от това, което трябваше. За връщането на Русия в ПАСЕ не бяха направени никакви стъпки ", сподели украинският президент.

Заради поддръжката за сепаратистите в Източна Украйна и анексирането на Крим през април 2014 година съветската делегация в ПАСЕ бе лишена от право на глас, както и от правото нейни членове да вземат участие в управителните органи на асамблеята и в наблюдателски задачи за избори.

AFP: Macron says new Ukraine peace talks possible under Zelensky https://t.co/gIhIYtUcCK pic.twitter.com/j8VHJlDF4A
— Global Issues Web (@globalissuesweb) June 17, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР