Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Джо Байдън

...
Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Джо Байдън
Коментари Харесай

Байдън и Макрон заглаждат отношенията |

Френският президент Еманюел Макрон и американският му сътрудник Джо Байдън се пробват да загладят връзките сред двете страни, изострени поради подписания от Съединени американски щати предишния месец пакт за сигурност с Англия и Австралия. В резултат на това Австралия се отхвърли от покупката на френски подводници и Париж загуби от анулирания контракт над 60 милиарда $.

На днешната среща сред двамата държавни глави Макрон разгласи, че би трябвало " да се гледа към бъдещето ", заяви Ройтерс. Това е първата среща сред Макрон и Байдън от експлоадирането на дипломатическата рецесия сред Вашингтон и Париж.

Двамата разговаряха във Вила " Бонапарт " - посолството на Франция във Ватикана, в навечерието на идната на следващия ден и вдругиден среща на върха на Г-20 в италианската столица.

Съединени американски щати нямат по-стар и предан съдружник от Франция, увери Байдън. Той добави, че на света няма място, където двете страни да не могат да си сътрудничат, без да се извини публично. Само сподели, че Съединени американски щати не е трябвало да изненадат по този начин ненадейно най-стария си съдружник.

Преди срещата двамата водачи демонстрираха топли връзки, до момента в който се поздравяваха, отбелязва Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Сключеният през септември пакт планува Австралия да купи американски подводници, заради което тя се отхвърли от към този момент контрактувана договорка с Франция. Съединени американски щати обясниха, че този ход, след който тихоокеанският им съдружник ще бъде въоръжен с нуклеарни подводници от по-високо качество, ще разреши на Австралия да възпира по-добре навлизането на Китай в района, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР