Френският премиер Елизабет Борн подаде оставка в понеделник, докато президентът

...
Френският премиер Елизабет Борн подаде оставка в понеделник, докато президентът
Коментари Харесай

Премиерът на Франция Елизабет Борн подаде оставка

Френският министър председател Елизабет Борн подаде оставка в понеделник, до момента в който президентът Еманюел Макрон се пробва да даде нов подтик на втория си мандат преди изборите за Европейски парламент и Олимпийските игри в Париж това лято.

Макрон не уточни незабавно нейния правоприемник.

Смяната на министър-председателя идва след година, белязана от политически рецесии, провокирани от оспорваните промени на пенсионната система и имиграционните закони.

Освен това идва единствено пет месеца преди изборите за Европейски парламент, като евроскептиците се чака да реализират рекордни облаги във време на необятно публикувано публично неодобрение от възходящите разноски за живот и неуспеха на европейските държавни управления да лимитират миграционните потоци.

Регистрирайте се за вести за изключителни вести от CTV News, навръх една ръка разстояние

Във Франция социологическите изследвания демонстрират, че партията на Макрон изостава от крайнодесния водач Марин льо Пен с към осем до 10 пункта преди вота през юни.

Спекулациите за преустрояване на държавното управление се разпространиха през седмиците, откогато приемането на по-строги имиграционни правила в Народното събрание с стеснен брой точки разкри дълбоки пукнатини в центристкото болшинство на Макрон. Самият Макрон даде обещание нова политическа самодейност.

Сред посочените като евентуални претенденти за заместител на Борн са 34-годишният министър на образованието Габриел Атал и 37-годишният министър на защитата Себастиен Лекорню, всеки от които би бил най-младият министър председател на Франция.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер и някогашният министър на земеделието Жулиен Денорманди също бяха упоменати от специалисти като вероятни разновидности.

Промяната на министър-председателя няма безусловно да докара до смяна в политическата тактичност, а по-скоро ще алармира за предпочитание да се премине оттатък пенсионните и имиграционните промени и да се концентрира върху нови цели, в това число реализиране на цялостна претовареност.

На 62 години, тя беше едвам втората жена, която служи на поста.

Макрон и неговото държавно управление, ръководено от Борн, се борят да се оправят с по-бурен парламент, с цел да одобряват закони, откогато изгубиха безспорното си болшинство малко откакто Макрон беше избран отново за втори мандат през 2022 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР