Френският министър на икономиката Бруно льо Мер отвърна на многомилиардния

...
Френският министър на икономиката Бруно льо Мер отвърна на многомилиардния
Коментари Харесай

Франция отвръща на САЩ с план за зелена индустрия

Френският министър на стопанската система Бруно льо Мер отвърна на многомилиардния пакет зелени дотации на Съединени американски щати, като разгласи необятен набор от тласъци за поддръжка на зелените промишлености в страната. Европа съществено се тормози, откакто стана ясно, че Законът за понижаване на инфлацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън - пакет от 369 милиарда $ за зелена промишленост - може да източи вложения от Европейски Съюз и в Съединени американски щати. Големи производители на коли като Франция и Германия се оплакаха, че американският закон дискриминира задгранични компании в бранша на електрическите транспортни средства и предизвиква потребителите да " купуват американско ".

Новият законопроект ще включва необятен набор от тласъци за поощряване на зелените промишлености да останат или да върнат индустриалните предприятия във Франция. Планът на Париж служи като пряк отговор на американския, като недоволството в Европа съществено нараства. Като цяло встъпването в служба на американския президент Джо Байдън докара до стабилизиране на връзките сред Съединени американски щати и Европа.

Ходът на Льо Мер е контраударът на Франция, който цели да предотврати изнасянето на промишлеността от Европа. Допълнително усложнение е фактът, че Европейски Съюз е изправен пред доста по-високи енергийни разноски от Съединени американски щати, което частично се дължи на войната в Украйна.
Реклама
" През идващите дни ще предложа законопроект за зелените промишлености... който ще включва данъчни, регулаторни и законодателни ограничения за ускорение на инсталирането на индустриални обекти във Франция ", сподели Льо Мер по време на изявление за френското радио France Inter.

Франция се надява да форсира привличането на вложения в няколко области като " зелен водород, електролиза, произвеждане на електрически акумулатори, нуклеарна сила и възобновима сила ", съобщи икономическият министър, представен от Politico. " Нека се възползваме от този миг, с цел да станем водещата декарбонизирана нация в Европа ", споделя той.

Льо Мер и немският му сътрудник Робърт Хабек ще се опитат да накарат сътрудниците от Европейски Съюз да одобряват " Европейски закон за понижаване на инфлацията ", който ще включва " по-големи, по-бързи и по-опростени дотации " за зелените промишлености. Това би било пряк отговор на американския закон, като Европейски Съюз мощно желае да предотврати всеобщото овакантяване на бизнеси поради по-високите дотации в Съединени американски щати.

Лидерите на Европейски Съюз до момента са се съгласили да изискат от Европейската комисия да излезе с оферти, които да създадат блока по-конкурентоспособен на предстоящата вълна от зелени дотации в Съединени американски щати. Очаква се те да бъдат разисквани на срещата на върха на Европейския съвет през февруари.
Реклама Свързани публикации Енергетиката: по-евтин ток за бизнеса, само че и доста незнайни 8 януари 2023, 10:18 Френската Tessi възобнови контракта за наем на цяла офис постройка в София 5 януари 2023, 09:59 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР