Френските въоръжени сили са поръчали 42 нови изтребителя Rafale от

...
Френските въоръжени сили са поръчали 42 нови изтребителя Rafale от
Коментари Харесай

Защо Франция купува 42 изтребителя Rafale за 5 милиарда евро

Френските въоръжени сили са поръчали 42 нови изтребителя Rafale от Dassault Aviation на стойност 5 милиарда евро, оповестява Breaking Defense.

" Това е чудесна вест за нашите сигурност и суверенитет и за нашите въоръжени сили, които ще се възползват от спомагателни бройки rafale с осъвременени оперативни благоприятни условия ", съобщи министърът на защитата Себастиен льо Корну.
 След Гърция и Сърбия възнамерява да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale
След Гърция и Сърбия възнамерява да се въоражи с 12 нови бойни самолета Rafale

Преизбирането на Александър Вучич се оказа основно за договорката

Новите машини са едноместни и са с съоръжение по стандарт F4, който се създава от 2018 година Той е с усъвършенствани информационни благоприятни условия и употребява новите ракети въздух-въздух Mica. През идващото десетилетие изтребителите ще бъдат актуализирани до стандарт F5, който може би ще включва и опция за ръководство на безпилотни бойни самолети в границите на европейската стратегия nEUROn.

Rafale влезе на въоръжение във френските Военноморски сили през 2004 година и през 2006 година - във Военновъздушни сили. Изпълнявал е бойни задачи в Афганистан, Либия, Мали, Ирак и Сирия. След осъществяването на контракта Франция ще разполага с общо 234 бойни самолета от този вид.

Други 261 летят във Военновъздушни сили на разнообразни страни, измежду които Египет, Индия, ОАЕ, Индонезия, Гърция и Хърватия. Последните две страни купиха Rafale на остаряло от Франция.
 Франция интензивно подписва нови покупко-продажби за изтребители Rafale
Франция интензивно подписва нови покупко-продажби за изтребители Rafale

Договаря 18 бойни самолети за Малайзия за $2 милиарда

Според Dassault Aviation поръчките за вътрешни и външни клиенти са задоволителни, с цел да се обезпечи претовареност за идващите 10 години. Военното министерство в Париж отбелязва, че новите Rafale ще основат 7000 нови работни места в общо над 400 компании.

План Б в деяние

Rafale е изтребител от т.нар " генерация 4,5 " - сходно на Eurofighter Typhoon и Saab Gripen, употребява стелт технология, развива свръхзвукова скорост без форсаж на моторите и може да поразява целия на огромни дистанции. В същото време, това е машина, чиито корени са в късните години на Студената война.

Очакваше се Rafale да бъде сменен от амбициозния френско-германски план Future Combat Air System (FCAS), в чиято разработка Dassault също взе участие. Програмата обаче не напредва с темпото, което чакат в Париж.
 Снимка 649258
Източник:

FCAS няма да влезе на въоръжение преди 2045-2050 година, съгласно Комисията по защита на френския Сенат. Освен това, приказваме за изтребител, който ще коства 2-3 пъти повече от този, който заменя, а се обрисуват и проблеми с износа му - поради взаимната разработка, Германия ще би трябвало да дава единодушието си за всяка договорка. А, както се вижда с сложния път на Eurofighter Typhoon до Саудитска Арабия и Турция, политическият фактор е значим за решенията на Берлин.
 Германия блокира продажбата на Eurofighter на Турция
Германия блокира продажбата на Eurofighter на Турция

Какви са претекстовете й?

Всичко това стана мотив за апели създаването на Rafale F5 да бъде ускорена.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР