Френските прокурори заведоха дело срещу Ахмед Насер Ал-Раиси, президент на

...
Френските прокурори заведоха дело срещу Ахмед Насер Ал-Раиси, президент на
Коментари Харесай

Франция разследва шефа на Интерпол за изтезания

Френските прокурори заведоха дело против Ахмед Насер Ал-Раиси, президент на интернационалната полицейска организация Интерпол, по обвинявания за " съучастничество в изтезания ", написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

След материал във Франс прес френската национална антитерористична прокуратура удостовери пред " Политико ", че в края на март е упълномощила на арбитър да проверява тъжба против Ал-Раиси.

В жалбата се приказва за " изтезания " и " случайни арестувания " през 2018 и 2019 година , осъществявани от сегашния началник на Интерпол, тогава върховен чиновник по сигурността в Обединените арабски емирства (ОАЕ) . Жалбата е подадена от двама британци, в това число Матю Хеджис, академик, наказан по обвинявания в шпионаж от ОАЕ, откакто пътува до Дубай, с цел да организира свои научни проучвания. Хеджес беше арестуван за седем месеца и наказан на пожизнен затвор през 2018 година, преди да бъде " опрощение " по-малко от седмица по-късно след интернационален митинг.

Представител на прокуратурата за битка с тероризма сподели, че проверяващият арбитър ще ревизира дали Ал-Раиси е бил на френска земя, когато е импортирана жалбата, като по този метод ще даде на френските управляващи пълномощия по случая. Разследването ще проверява и дали президентът на Интерпол се употребява с имунитет поради актуалната си служба.

След това проверяващият арбитър ще реши дали да повдигне обвинявания против Ал-Раиси, макар че към момента не е ясно по кое време ще завърши следствието. Седалището на Интерпол се намира във френския град Лион. Ал-Раиси може да бъде арестуван за разпит във Франция, в случай че посети страната.

Миналата година Хеджис изиска обезщетение пред Върховния съд в Лондон за нахлуване, безпричинно отнемане от независимост и съзнателно причиняване на психологични контузии.

Ал-Раиси, което провокира остри рецензии от правозащитни организации, които упрекваха претендента от ОАЕ в дълготраен " скръбен " опит в надзора на нарушаванията на човешките права.

Интерпол към този момент не разяснява обстановката.
 13 години и половина затвор в Китай за някогашния началник на Интерпол
13 години и половина затвор в Китай за някогашния началник на Интерпол

Глобен е и с към 290 000 долара
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР