Френски художник потърси съдействие от служебния премиер Гълъб Донев и

...
Френски художник потърси съдействие от служебния премиер Гълъб Донев и
Коментари Харесай

Французин пише на премиера, че иска да опакова Альоша

Френски художник потърси подпомагане от служебния министър председател Гълъб Донев и министъра на културата проф. Велислав Минеков за желанието си да опакова паметника на Альоша. Идеята е планът да се реализира в Деня на Европа - 9 май 2023 г. 

„ В тези сложни за България и Европа времена се обръщам към Вас, с цел да желая съдействието Ви за реализация на мой план - артистична намеса, която е ориентирана към настоящи публични тематики “, написа Мич Брезунек до Донев.



Той напомня, че живее и работи от осем години в България, а артистичният му план започва точно от Пловдив, „ град, който обичам и в който пребивавам дружно с българското си семейство “.  

33-годишният французин откри на 9 септември в зала „ 2019 ” под тепетата изложбата си " Призракът е тук ". В нея той пресъздава цифрово 12 руски паметника на територията на Евросъюза, оспорва тяхното разбиране и слага под въпрос посланията, които носят. Именно там Брезунек сподели и по какъв начин ще наподобява обгърнатата фигура на монумента на Бунарджика, в случай че концепцията му се осъществя.

„ Обръщам се към Вас, с цел да получа позволение да осъществявам артистичния си план, обвързван с паметника Альоша в Пловдив. Бих желал да покрия фигурата на руския боец с блестяща материя за период от една седмица. Самият монумент няма да бъде обиден или развален по никакъв метод “, написа още художникът.

Той прибавя, че „ от началото на войната в Украйна Европа се сплоти в поддръжка на украинския народ и държавност и срещу експанзията на Русия “. „ Моят план е реакция на сегашния исторически подтекст. Историята, уви, постоянно се повтаря, спомените и претърпяното от предходни войни оживяват и през днешния ден. В Европа още веднъж има кръв и ненавист. Историята се повтаря - тъкмо като фантом от предишното, който се завръща. В името на всички, починали в европейските войни, в името на жертвите от през вчерашния ден и през днешния ден, в името на украинците, които сега пазят своите фамилии и достолепие, в името на непрекъсващата борба за мир и независимост - сътворявам своя „ Призрак “, написа още Брезунек.

И напомня, че „ призракът е знак на нашите заблуди, на фалшифицираната история, на тоталитарната агитация, знак на сенките от предишното “.

„ Артистичната интервенция върху непоклатимата фигура на „ Альоша “, обвързвана с просъветското минало на България, ще бъде покана за размисъл и увещание, че за нашето общо европейско бъдеще е извънредно значимо всички ние да се научим да осмисляме и надживеем предишното “, се споделя още в писмото на френския художник.

Накрая той прецизира, че с работата си „ ще докосна деликатната тематика за връзките с Русия и за мястото на паметниците на Съветската войска в страната “.

„ Затова желая ясно да подчертая, че „ Призрак ” не е политически план. „ Призрак ” е артистичен план, който обричам на България и на обединена Европа - място, което обичам и в което пребивавам “, приключва Брезунек. Той адресира писмото си до премиера и културния министър, тъй като паметникът на Альоша е държавна благосъстоятелност, а Община Пловдив има ангажимент единствено да го стопанисва и поддържа. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР