Френската полиция е започнала разследване за тероризъм след нападението с

...
Френската полиция е започнала разследване за тероризъм след нападението с
Коментари Харесай

Викът „Аллах Акбар“ отново отекнал във френската столица, Макрон със силни думи за „кръвта на Франция“

Френската полиция е почнала следствие за тероризъм след нападението с нож в Париж. Според очевидци нападателят е крещял „ Аллах Акбар “, когато е атакувал петима души в центъра на столицата, оповестява " Монд ", представен от bTV.

Както БЛИЦ заяви, при нападението почина един човек, други четирима бяха ранени, двама от които тежко.

„ Ислямска страна “ е поела отговорност посредством уеб страницата си „ Амак “, където е написала, че нападателят е неин боец. Групировката обаче не е предоставила доказателства за това, оповестява Ройтерс.

Агресорът беше убит от служителите на реда. Идентичността му към момента не е открита. Отцепен е огромен периметър в региона на нападението.

Атаката стана покрай Парижката опера, в сърцето на френската столица. Кварталът е прочут туристически регион с доста заведения за хранене, питейни заведения и театри, който в събота вечер е извънредно многолюден.

Първото позвъняване в полицията е направено в 8:47 ч. локално време, офицерите дойдоха на мястото в границите на пет минути, а нападателят беше обезвреден в границите на девет минути след първия сигнал, заяви пред кореспонденти министър председателят Едуар Филип.

Френският президент Еманюел Макрон написа в Туитър: „ Франция още веднъж заплаща с цената на кръвта, само че няма да се огъне пред враговете на свободата “.

Френският министър на вътрешните работи Жерар Колон поздрави в „ Туитър “ служителите на реда за хладнокръвието и бързата реакция при неутрализирането на нападателя.

„ Тази вечер градът ни беше ранен “, написа от своя страна кметът на Париж Ан Идалго.

„ В мислите си съм със фамилията на починалия, както и с ранените и техните близки. Искам да им кажа, че всички парижани са с тях “, написа тя в „ Туитър “.

Франция неведнъж стана жертва на терористични офанзиви през последните години.

През март 2018 година нападател взе заложници и умъртви трима души в серия от офанзиви в Южна Франция. Полицаят Арно Белтрам загуби живота си, откакто се замени със пленник в нападнатия в Треб супермаркет.

През април 2017 година нападател простреля служител на реда и рани други двама в центъра на Париж на известния бул. „ Шанз-Елизе “.

През юли 2016 година камион прегази пешеходци на известния бул. „ Променад дез англе” в Ница точно на националния празник на Франция. Загинаха 86 души, измежду които 15 деца. Бяха ранени 450 души.

При кървава терористична офанзива през ноември 2015 година в Париж бяха убити 130 души, 90 от които в зала „ Батаклан “.

През януари 2015 година беше нападната редакцията на сатиричния вестник „ Шарли Ебдо “. Тогава двама нападатели убиха 11 души от редакцията и един служител на реда.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР