Френската католическа църква обяви, че ще компенсира финансово жертвите на

...
Френската католическа църква обяви, че ще компенсира финансово жертвите на
Коментари Харесай

Френската църква ще обезщети жертви на сексуални посегателства

Френската католическа черква разгласи, че ще компенсира финансово жертвите на полови злоупотреби, като за задачата може да продаде благосъстоятелност или да вземе заем, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Френските католически епископи споделиха още, че ще основат самостоятелен народен орган, който да се погрижи за въпросите на компенсацията. Те дадоха обещание да дават средства на фонд за отплата на потърпевшите, като продадат притежавана от църквата благосъстоятелност или изтеглят заем.

Освен това те приканиха папа Франциск да изпрати екип, който да оцени реакцията на църквата във връзка с отбраната на децата.

Председателят на Конференцията на френските католически епископи Ерид дьо Мулен-Бофор приветства " решителната стъпка " в тирада, в която акцентира, че църквата е признала, че носи институционална отговорност и е решила да вземе ограничения за обезщетяване на потърпевшите.

Конференцията на епископите се събра на годишно съвещание месец след публикуването на отчет, разкрил огромни полови злоупотреби с деца във френската Католическа черква. Разследването, осъществено от самостоятелна комисия, сподели, че през последните 70 години към 330 000 деца са били жертва на полови злоупотреби от свещеници или други свързани с църквата лица.

" Изпитахме омерзение и смут, когато разбрахме за мащабите на страданието на тези хора ", акцентира Мулен-Бофор. Той добави, че отговорността на църквата допуска финансови обезщетения.

В отчета, оповестен предишния месец, се споделя, че църквата редовно е прикривала злоупотреби. В документа бе насочен апел към църквата да почита върховенството на закона във Франция, основаващо се на законодателен акт от 1905 година за делене на страната и църквата.

 
5 случая, в които папа Франциск направи " гражданска война "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР