Френска монахиня, за която се смята, че е вторият най-възрастен

...
Френска монахиня, за която се смята, че е вторият най-възрастен
Коментари Харесай

Най-възрастната европейка, прекарала COVID-19, празнува 117-и рожден ден

Френска монахиня, за която се счита, че е вторият най-възрастен човек в света и най-възрастният, претърпял COVID-19, отпразнува със жанр своя 117-ия си рожден ден, описват от CNN.

Сестра Андре, родена през 1904 година, дала позитивна проба за вируса на 16 януари, единствено няколко седмици преди рожденния си ден, споделя Дейвид Тавела, шеф по връзките в старческия дом в Тулон, Южна Франция, където живее монахинята.

За благополучие дамата съумява да се пребори с подлата болест и съумя да посрещне рождения си ден.

В празничното меню за планувани шампанско и алено вино, обичаният ѝ десерт, празнична литургия в нейна чест и други жестове, с които да се означи изключителното дългоденствие на сестра Андре, претърпяла две международни войни и инфекцията с новия ковид.

Thanks for sharing this wonderful story with us., who's blind & in a wheelchair, didn't appear worried, talked about her habits & was concerned about other residents!

" Live by faith, hold fast to hope
& and show compassion. "

Happy birthday!
— Franziska Caddy (@FranziskaCaddy)
" Това е огромен ден ", сподели пред Асошиейтед прес Давид Тавела, управител по връзките в старческия дом в Тулон, Южна Франция, където живее сестра Андре. " Тя е в страхотна форма. Сутринта я посетих. Наистина е щастлива. Поиска още веднъж да ѝ кажа каква е програмата за деня ".

Wishing Europe’s oldest person, Sister André, a happy 117th birthday this week! She tested positive for Covid-19 a few weeks ago, but has now recovered – how’s that for some good news?
— Dr. Sanjay Gupta (@drsanjaygupta)
Неколцина от праплеменниците на сестра Андре трябваше да проведат видеоразговор с нея сутринта, а по-късно епископът на Тулон да отслужи литургия в нейна чест.

" Беше доста горда, когато ѝ оповестих. Каза: " Литургия за мен? ", описа Тавела.

Sister André has lived through the 1918 flu pandemic, two World Wars and “many sad events,” she once said. As Europe’s oldest known person, she turns 117 on Thursday, and has now accomplished another feat: surviving the coronavirus.
— The New York Times (@nytimes)
В празничното меню е планувано предястие от гъши дроб, петел с ароматни гъби и обичаният десерт на сестра Андре - норвежки омлет, прочут още като " печена Аляска ".

Всичко това ще бъде полято с алено вино, тъй като рожденичката го обича. Това е една от тайните на дълголетието ѝ. " Както и малко шампанско с десерта, тъй като за 117 години би трябвало да се вдигне тост ", сподели Тавела.

Той добави, че в дома от дълго време са се отказали от опитите да подредят 117 свещи върху празничната торта на дълголетницата. " Дори и да създадем по-голяма торта и да подредим свещите, не съм сигурен, че ще събере задоволително сили, с цел да духне всичките. Ще е необходим пожарогасител ", сподели той.

Рожденото име на сестра Андре е Люсил Рандон. От изследователската група, която валидира възрастта на хора, за които се счита, че са над 110 години, я слагат на второ място в света по дългоденствие след японката Кане Танака, която е на 118 години.

По-рано тази седмица Тавела заяви пред медиите, че сестра Андре е дала позитивен тест за новия ковид в средата на януари, само че нямала съвсем никакви признаци и по този начин и не схванала, че е инфектирана. Прекарването на заболяването я трансформира в обект в новините и вестникарските заглавия по света.

" Когато целият свят ненадейно стартира да приказва за това, разбрах, че сестра Андре е нещо като олимпийския огън - обикаля света и всеки желае да се допре до нея, тъй като носи вяра в този миг ", споделя Тавела.

По силата на необичайно съвпадане, самият Тавела чества също в четвъртък 43-и рожден ден. " Често се майтапим с нея, че сме родени в един ден. Никога няма да кажа, че е на 117 години, тъй като с нея се приказва по този начин елементарно, без значение от възрастта. Само когато споделя за Първата международна война като за нещо претърпяно, съзнавам, че тя в действителност го е претърпяла ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР