Фреди Овърстийгън умира на 92-годишна възраст, но преди това разказва

...
Фреди Овърстийгън умира на 92-годишна възраст, но преди това разказва
Коментари Харесай

Историята на 14-годишната Фреди, която е съблазнявала и убивала нацисти

Фреди Овърстийгън умира на 92-годишна възраст, само че преди този момент споделя пред света невероятната си история. Тя е била измежду дребното дами, които са били активистки в холандската опозиция по време на Втората международна война, дружно със сестра си Хани, която е убита малко преди края на войната.

Когато Фреди била едвам на 14, мъж посетил фамилния им дом, с цел да помоли майка им да разреши дъщерите ѝ да се причислят към съпротивата. Мъжът считал, че никой не би заподозрял, че две млади девойки могат да са бойци от съпротивата.

И той бил изцяло прав. Сестрите Овърстийгън флиртували с нацистите и се престрували, че ги харесват, а по-късно ги водели в гората, където вместо с целувки, ги дарявали с патрони.

Самата Фреди споделя в изявление за уеб страницата какво си спомня от тези времена и какво кара две девойки на 16 и 14 години да се причислят към съпротивата и да вземат участие в убийствата на нацисти.

Майката и бащата на двете девойки са разведени, което е извънредно рядко за това време. Трите са живеели в апартамент, не са имали доста, само че Фреди споделя, че постоянно са живеели сплотено, а по-късно майка им е почнала връзка с нов мъж. Тя разкрива, че са укривали евреи в дома си, въпреки да са им втълпявали, че те са врагове.
 Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за  Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за  Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за  Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи обстоятелството за
Когато една вечер у дома пристигна мъж с шапка и изиска да приказва с мен и сестра ми ние не знаехме какво значи думата " опозиция ". Мислехме, че е някаква загадка войска, споделиха, че ще ни научат на най-основното. Научиха ни по какъв начин да стреляме и по какъв начин да маршируваме през горите. Бяхме седмина, само че аз и сестра ми бяхме единствените девойки.

 Фреди REMI DEKKER

Фреди споделя, че тя не е натискала спусъка на револвера против нацистите, само че ги е водила към неизбежната им гибел. 

Със сестра ми трябваше да се оглеждаме за странични хора, да бъдем сигурни, че няма очевидци. Имахме среща с един от нацистите в безценен бар, трябваше да го съблазним  и да го заведем на разходка в гората. Точно по този начин и стана, те в никакъв случай не отказваха да се поразходят с нас. След това сякаш инцидентно срещахме мъж, който ни познава и ни споделя, че не трябва да сме по това време на открито. Ние се обръщахме и си тръгвахме към у дома, а зад гърбовете ни чувахме изстрелите. Не ни беше разрешено да присъстваме на тази част и на събитията, които се случваха по-късно.

 Фреди REMI DEKKER

Фреди споделя, че се радва, че не е ставала директен очевидец на убийствата, а единствено е чувала изстрелите зад тила си. Тя разкрива, че всеки погубен по този метод нацист, е бил заравян в гората без облекла, с цел да не може да бъде открита самоличността му. Според нея останките им към момента са някъде в тези гори.

Няма да неистина, опасявах се по това време, само че сестра ми беше доста смела и не ми позволяваше да изпадам в суматоха. Тя умееше да приказва с хората, да ги омайва. Беше страхотна и в речите, които държеше постоянно по време на сбирки на съпротивата.

 Фреди REMI DEKKER

На въпроса по какъв начин се е справила с контузията от всички тези прекарвания и самата война, Фреди дава отговор по доста елементарен и човешки метод.

Омъжих се и родих няколко деца. Животът постоянно продължава, каквото и да ти се случи. Щом си жив, би трябвало да продължаваш да живееш.
 10 от най-зловещите забележителности в света  10 от най-зловещите забележителности в света  10 от най-зловещите забележителности в света  10 от най-зловещите забележителности в света
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР