Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България,

...
Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България,
Коментари Харесай

Французойка живееща в България: У нас хора с 5 езика не работят в кол центрове

Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България, е по-популярна с англоезичния си блог Madame Bulgaria. В него тя демонстрира най-интересните, съгласно нея, забележителни и екзотични за чужденеца места в страната ни, споделя Българска национална телевизия. Преди да заживее за непрекъснато в София със брачна половинка си – също французин, тя израства в град близо Лил. Привлечена от вкусната кухня и красивата природа, Мари взема решение да промени живота си, да рискува и да заживее тук. В нейния блог, насочен основно към европейците, които са решили да посетят България, може да се открие всевъзможна информация. Кога е най-хубавото време да се посети страната ни, местата, които наложително би трябвало да се видят и, несъмнено – какво да се опита от другите и неустоими локални кулинарни деликатеси. Ето какво още ни описа за себе си влюбената в България – Мари:

– Какво знаехте за България преди да дойдете тук?
– Ако би трябвало да бъда откровена, безусловно нищо, с изключение на тези три обстоятелството – моята баба е посещавала Бургас преди доста години по времето на комунизма, Силви Вартан е българка и знаех за България, че не е от най-богатите страни.
– Какво беше първото нещо, което Ви впечатли тук в България?
– Интелигентността на хората и общата им просвета. България несъмнено за мен е страната с най-интелигентните и културни хора в Европа, без да пресилвам. Някои от хората, които аплайват в прът центрове да вземем за пример, са с магистратури, докторантури и даже приказват до 5 езика. Във Франция огромната част от хората, които работят подобен вид работа, даже не са приключили гимназия. За някои хора това е доказателство, че страната има обществен проблем.

За нас обаче фактът, че имате толкоз квалифицирани хора за тези позиции е просто доказателство за това, че огромна част от българите е високо образована, съпоставяне с множеството хора във Франция, да вземем за пример. Има голям капацитет тук и ще е грехота да отиде напразно. Нещо би трябвало да се промени!
– Кои са нещата, които би трябвало да се трансформират в София и в България?
– България е страна, която има ресурсите да преуспее на международната сцена, българите би трябвало да схванат, че единствено и само тяхната целеустременост и воля ще ги води към верния път и към по-добри дни. Те би трябвало да разсъждават повече като „ ние “ и по-малко като „ аз “. И да бъдат повече дейни в публичните процеси, в случай че желаят да изградят по-добро бъдеще.
– Какви са, съгласно Вас, приликите и разликите сред България и Франция?
– Качеството на храната, несъмнено. И в България, и във Франция хората са горди с кулинарните си обичаи и в действителност обичат да готвят. Не бих могла да пребивавам в страна, която не познава това изкуство.

– Как реагират хората, когато им кажете, че сте Мадам България и имате личен блог за страната ни?
– Българите са доста впечатлени от този факт. В началото аз самата бях доста сюрпризирана от това и не имах вяра, че е толкоз значимо за тях, само че след това с течение на времето разбрах, че българите, сякаш ценят мнението на чужденците повече.
– Коя е първата дума, която научихте на български? А последната?
– „ Шопска салата “ и „ Много “!
– Разкажете ни повече за работата си тук в София?
– Консултант съм към българо-американска компания, която с изключение на на българския пазар участва и в няколко други страни. Моята основна задача е да изследвам пазара, с цел да мога да бъда потребна на генералния шеф за разработване на тактика, която да бъде най-успешната предвид на моментната обстановка.

– Ако трябваше да изберете друга страна, в която да живеете, коя би била тя?
– Много сложен въпрос, тъй като в действителност се усещам прелестно тук, само че като се замисля може би бих живяла в Италия. Заради храната.
– И най-после – кажете ни нещо, което постоянно сте желали да кажете на български?
– Сигурно ще ви скандализирам, само че знам по какъв начин да ругая доста добре, изключително когато съм изнервена от водачите тук.

Инфо: ДнесДир.БГ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР