Французите, възмутени от пенсионната реформа, обявиха общонационална стачка. Народът е

...
Французите, възмутени от пенсионната реформа, обявиха общонационална стачка. Народът е
Коментари Харесай

Милион срещу Макрон. Президентът на Франция напусна страната на фона на протестите

Французите, възмутени от пенсионната промяна, оповестиха общонационална стачка. Народът е надъхан уверено. Но държавното управление също няма да се откаже. За това по какъв начин се развиват събитията - в материала.

Реформи тихомълком

Пенсионната система във Франция е доста объркваща с над четиридесет благоприятни условия за разнообразни специалности.

Еманюел Макрон изясни: промяната е нужна точно за опростяване на системата. Обединението свежда до най-малко бюрокрацията, понижава набъбналия бюрократичен уред.

Пенсионната възраст и стажът обаче се подвигат.

Следователно проектите за „ оптимизация “ на Макрон не бяха известни през цялото време. Президентът, разчитайки на втори мандат, се опита да изглади нещата и не форсира процеса.

Победата на миналогодишните избори явно развърза ръцете на властта. А на 31 декември президентът разгласи старта на промяната. Десет дни по-късно държавното управление на министър-председателя Елизабет Борн разгласи основните разпореждания. И това провокира публично отвращение.

Работете по-дълго, печелете по-малко

Първо, възрастта за пенсиониране се усилва с две години до 64.

Второ, за цялостна, без удръжки, пенсия са нужни 43 години стаж (досега 42). Тоест, належащо е да се работи - публично и без спирания - от 21-годишна възраст.

Макрон и Борн се пробваха да успокоят популацията: всичко това няма да се случи тъкмо в този момент. До 2027 година ще усилват осигурителния стаж, до 2030 година - възрастта за пенсиониране.

Освен това ще вдигнат минималната пенсия на 1200 евро на месец (сега е 1100).

Но французите не се успокоиха. Осемте най-големи профсъюза се споразумяха за общонационална стачка и огромни митинги.

Три кръга опозиция

На 19 януари се организира пробна ежедневна стачка. Сутринта транспортната връзка беше на практика парализирана, доста учители в учебни заведения и висши образователни заведения не пристигнаха на работа. Същото направиха и петролните служащи. Лекарите стачкуват от края на декември.

Френската демократична конфедерация на труда - националният профсъюзен център - съобщи, че митингите са сполучливи. И това е единствено началото.

За 26-27 януари е планувана 48-часова стачка, а за 6-8 февруари - тридневна, когато законопроектът за промяната влезе в Народното събрание. Някои синдикати желаят да провеждат акции и на 31 януари.

„ Мандатът, получен от Лоран Бергер (ръководител на ФДКТ) на последния конфедеративен конгрес, му разрешава да се опълчи на държавната самодейност без никакви договаряния. Властта сама е съгласна само на “консултации ”, отбелязва Стефан Сиро, експерт по обществени връзки и профсъюзно придвижване ”.

Край на " жълтите жилетки "

За разлика от 2018 година, когато французите излязоха на улицата в разнообразни фракции, в този момент ФДКТ ясно претендира, че е сплотяваща мощ.

Властите строго потиснаха придвижването на " жълтите жилетки " благодарение на особено съоръжение. Провокатори, които влязоха в нападателни конфликти с полицията, дискредитираха митингите. Затова синдикатите се пробват да предотвратят всякакво обвързване с жилетките.

Това обаче не подсигурява, че управляващите няма да ескалират ситуацията още веднъж. Правителството схваща, че на страната на стачкуващите са социологическите изследвания, съгласно които 68% от французите са недвусмислено срещу промяната. „ Има право на стачка, има право на проява “, признава Борн.

В същото време Макрон има благонадежден властови запас. В края на краищата, в случай че за елементарните французи опитът се покачва до 43 години, тогава за полицията остава по-малко от 30. Затова служителите на реда не бързат да се причислят към протестиращите. А на 19 януари някои към този момент използваха сълзотворен газ. Задържани са към 40 души.

Милиони стачкуват и внимателни отстъпки

Най-малко милион души се включиха в " пробните " акции, което потвърдиха и от Министерство на вътрешните работи.

Трудно е да се каже какъв брой хора са подготвени да стачкуват, написа “Льо Монд ”. Ако държавното управление се държи сдържано, протестиращите ще станат по-смели. Но строгите ограничения също ще играят против Макрон.

Лоран Бергер чака масовостта да се ускори до февруари. Неговият сътрудник от CGT Филип Мартинес се надява на " милиони " стачкуващи. Разкрити са минимум 200 „ сборни пункта “ в страната – това също е спрямо актуалните проведени акции от спонтанните събития от 2018 и 2019 година

Правителството към този момент показа втория вид на законопроекта за пенсионната промяна в Държавния съвет. Текстът, с който се срещнаха локалните публицисти, е двойно по-дълъг от първия (20 страници). Приложенията, по-специално, съдържат подробна информация за финансовите салда на другите отдели за обществени грижи. Но по-важното е, че в документа за първи път се отбелязва, че цената на нововъведенията сега ще бъде по-голяма от евентуалните спестявания.

И макар че Макрон, отивайки в разгара на митингите с посещаване в Барселона, увери, че държавното управление ще продължи пенсионната промяна, в неговата изразителност се чуха нови нотки. Според президента измененията би трябвало да бъдат съпроводени от " разговор " и да бъдат на първо място " почтени и виновни ".

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР