Французите са призовани за девети ден на мобилизация в рамките

...
Французите са призовани за девети ден на мобилизация в рамките
Коментари Харесай

Франция: Девети ден на стачки и демонстрации срещу пенсионната реформа

Французите са призовани за девети ден на готовност в границите на два месеца против доста непопулярната пенсионна промяна, призната без гласоподаване в Народното събрание, съобщи Агенция Франс Прес.

Ден след речта на президента Еманюел Макрон, която наелектризира профсъюзите и френския народ, синдикатите приканват съперниците на промяната да излязат на улицата и да стачкуват за девети път от 19 януари насам. За първи път тези митинги са на национално ниво, след насилственото прекосяване на оспорвания документ през Националното заседание, което разгневи народът.

БГНЕС напомня, че в дълго чакано телевизионно изявление, Еманюел Макрон затвърди тезата, че тази промяна - водещият план на втория му петгодишен мандат - би трябвало да бъде приложена " преди края на годината ", приемайки нейната " непопулярност ".

Той съобщи, че промяната не е наслаждение, не е разкош, а нужда, и че за него е значимо да се отбрани " общият интерес " пред лицето на финансовото утежняване на пенсионните фондове и застаряването на популацията.

Основната мярка на тази промяна, която утвърди гнева на французите против него и политиките му, е увеличението на законоустановената възраст за пенсиониране от 62 на 64 години.

Франция е една от европейските страни, в които тази законоустановена възраст е най-ниска, без системите да са изцяло съпоставими.

Противниците на тази промяна я считат за " несправедлива ", изключително за дамите и чиновниците с тежки физически специалности.

Вчера се организираха няколко блокади, които засегнаха петролните хранилища, пристанищата, пътищата, въздушния превоз, газовия бранш и университетите.

На национално ниво ситуацията последователно се деградира във връзка с горивата, като към 14 % от бензиностанциите изпитват дефицит на най-малко един тип гориво по отношение на 12 % в предния ден, и 7,13 % са на изсъхнало по отношение на 6 % по отношение на предния ден.

Само една от четирите рафинерии на TotalEnergies във Франция работи.

Нивото на доставките на парафин за района на Париж и неговите летища през Нормандия " става сериозно ", съобщи Министерството на енергийния преход, което е готово да реквизира стачкуващите.

Главна дирекция " Гражданска авиация " желае от самолетните компании да анулират 30 % от полетите си на Париж-Орли и 20 % на други летища.

Пристанищата Марсилия-Фос и Брест бяха изцяло блокирани от мощния синдикат CGT.

Националната железопътна компания SNCF е в положение да пусне единствено половината от високоскоростните си влакове и една трета от районните експресни влакове.

Очаква се метрото и крайградските влакове в Париж да бъдат " мощно нарушени ".

Стачката на парижките сметосъбирачи, почнала на 6 март, беше удължена до понеделник.

В изказването си Макрон удостовери, че няма да разпусне Националното заседание, нито да промени състава на държавното управление, или пък да свика референдум за осъжданата му промяна.

Той съобщи, че желае да се " включи още веднъж " в разговора със обществените сътрудници по отношение на връзките с труда " след няколко дни, няколко седмици ", до момента в който напрежението спадне.

Лидерът на реформисткия синдикат CFDT Лоран Берже реагира незабавно: " Това са празни думи, за момента има огромен обществен спор, демократична рецесия, обществена рецесия ".

Някои анализатори считат, че тази промяна и митингите, до които тя докара, ще оставят незаличима диря върху този втори петгодишен мандат.

" Не е допустимо да мислим, че можем да заличим нещата след сходна готовност, след спор като този ", призна френският министър на труда Оливие Дюсопт. " Има " преди " " и " след " при сходно събитие, има различия, които няма да могат да бъдат потушени за въпроса по пенсионната възраст, само че има тематики, които ни разрешават да обновим разговора ", сподели той.

След 16 март, когато изпълнителната власт прибягна до член 49.3 от Конституцията, допускащ приемането на текст без гласоподаване заради липса на болшинство в Националното заседание, митингите започнаха да демонстрират признаци на радикализация.

Всяка вечер сред стачкуващите и полицията, изключително в Париж, се стига до извънредно напрегнати конфликти. До този миг са задържани близо хиляда души. /БГНЕС

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР