Франция започва да облага с т.нар. зелен данък самолетните билети

...
Франция започва да облага с т.нар. зелен данък самолетните билети
Коментари Харесай

Франция ще облага самолетните билети със "зелен данък"

Франция стартира да полза с така наречен " зелен налог " самолетните билети за всички полети, реализирани от летищата на територията на страната, заяви министърът на превоза Елизабет Борн, представена от тв канала " Франс 24 ". Планирано е налогът да влезе в действие от идната година и да не надвишава 18 евро на билет. Средствата, получени от " зеления налог " върху билетите, ще бъдат изразходвани за финансирането на транспортни планове, които в по-малка степен замърсяват околната среда. Минималният налог ще бъде в размер на 1.50 евро и с него ще се полза самолетен билет от икономична класа за вътрешните полети и за такива, които са по европейски дестинации. Най-висок налог ще заплащат пасажерите от бизнес класа, които летят отвън територията на Стария континент. Правителството чака от новата мярка в държавната хазна да влизат около 182 млн. евро годишно, които ще бъдат вложени в по-зелени транспортни инфраструктури, изключително в железопътния превоз, обясни министър Елизабет Борн. 

Швеция вкара сходен " зелен налог " през април 2018 година Авиокомпаниите начисляват спомагателна такса до 40 евро върху всеки самолетен билет, с цел да се понижи въздействието на въздушния превоз върху климата. 

Днес следва френското държавно управление да разисква проектозакон, чиято цел е да се намалят изхвърляните боклуци и да се насърчи преработването. Той задължава всички производители да подхождат отговорно към изхвърлянето на боклуци. Тези, които замърсяват, ще бъдат принудени да заплащат повече под формата на налози и санкции. Законопроектът планува да бъде създадена “полиция по отпадъците ”, а кметовете ще получат по-големи пълномощия да постановат наказания. Контролът ще бъде реализиран и посредством видеонаблюдение, като незаконните сметища ще бъдат преследвани с голяма строгост. Въвежда се и система бонус-малус за производителите - тези, които рециклират, ще получат право да смъкват цените на стоките си. Заложена е и цел пластмаса изцяло да се рециклира до 2025 г. 

Междувременно Париж обяви извънредно климатично състояние, сходно на  много други градове по света. " Трябва да осъществим задачите на Парижкото съглашение от декември 2015 година ", съобщи Селия Блауел, която дава отговор за политиката в областта на околната среда към кметството във френската столица. Там ще бъде създадена  " Академия за климата ", която безплатно ще предоставя информация по въпросите, свързани с околната среда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР