Франция смята да национализира държавната компания за ядрена енергия Électricité

...
Франция смята да национализира държавната компания за ядрена енергия Électricité
Коментари Харесай

От енергийно независима, Франция се превърна в страна с много закъсала ядрена индустрия


Франция счита да национализира държавната компания за нуклеарна сила Électricité de France (EDF), която сега е държавна благосъстоятелност на 84%. На този декор компанията чака голям спад в облагите. Според изказване на EDF облагите ще претърпят забележителен удар тази година. Прогнозата е за загуба от колосалните 29 милиарда евро. Това се дължи на поредност от злополучни събития, довели до прекъсване на половината от 56-те реактора на EDF, което е рекордно.

Ядреният бранш на Франция е обиден от редица проблеми и то в най-лошия вероятен миг. Индустрията търпи голям брой закъснения и прекъсвания, поради пандемията Covid-19, " проблеми с поддръжката, в това число разяждане в някои от остарелите реактори на Франция, проблеми в следената от страната енергийна група EDF и дългогодишна липса на вложения ", се споделя в отчет на Financial Times от лятото. През идващите месеци обстановката стана още по-сериозна, откакто тежката суша засегна и реките в Европа, оставяйки някои френски и швейцарски атомни централи без задоволително вода, с цел да поддържат системите си охладени, написа Oilprice.
 Колко милиарда ще коства на Франция национализацията на енергийния колос EDF
Колко милиарда ще коства на Франция национализацията на енергийния колос EDF

Компанията е затънала в задължения

Ето за какво производството на нуклеарна сила във Франция е най-ниско за всички времена. Това е проблем за страната, която разчита на производството от централите за към 70% от употребяваната сила. Като цяло Франция е експортьор на сила, с помощта на постоянния си и благонадежден нуклеарен бранш до момента.

Страната е принудена да внася сила. Европейският континент претърпява рецесия поради скока на цените на силата. От началото на войната Украйна, Европейският съюз работи за отделяне зависимостта си от съветските изкопаеми горива и има желание да наложи енергийни наказания на Кремъл.

Руският колос " Газпром " прекъсна доставките на природен газ за континента по газопровода " Северен поток 1 ", базирайки се на проблеми с поддръжката.

Франция не беше подвластна от вноса на съветски газ, даже се гордее с енергийната самостоятелност, поради нуклеарната сила. Но в този момент, тъкмо когато беше най-необходима, френската нуклеарна сила не съумя да избави ситуацията.

Френското държавно управление ще направи оферта за цялостно придобиване на EDF и да поеме контрола върху компанията. През идващите седмици френското държавно управление ще пусне тръжна оферта за останалите 16% от компанията, които към момента не има, с цел да може едностранно и тихомълком да взема решения, свързани с построяването на нови реактор.

EDF възнамерява да възвърне всички реактори до началото на идната година. За да направи това, към този момент мощно задлъжнялата компания, ще би трябвало да поеме доста повече задължения в миг, когато към този момент е подложена на надзор за оперативни неточности и пропуски. В последна сметка, би могло да се заключи, че проблемите във Франция въобще не са проблем с нуклеарната сила, а неприятно ръководство.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР