Франция се класира за финала на световното първенство след минимална

...
Франция се класира за финала на световното първенство след минимална
Коментари Харесай

С убийствена ефективност Франция пречупи Белгия и стигна финала на световното

Франция се класира за финала на международното състезание след минимална победа с 1:0 над Белгия. " Петлите " надхитриха надарения белгийски отбор и с доста ефикасна игра стигнаха последния мач в шампионата. В воин за Франция се трансформира централният бранител Самюел Юмтити, който вкара единствения гол в 51-ата минута.

" Петлите " се класираха за своя трети край на международно след тези през 1998 и 2006 година Преди 20 години френският отбор стигна до купата, а през 2006 година загуби с дузпи от Италия. Освен това поколението на Франция се класира на втори следващ край, откакто преди две години игра за купата на домашното европейско състезание.

Белгия пък още веднъж не съумя да преодолее полуфиналите на международно, както и през 1986 година Тогава " Червените дяволи " отстъпиха с 0:2 на бъдещия първенец Аржентина.

Двубоят в Санкт Петербург беше съпороводен с огромни упования, откакто един против различен се изправиха двата тима с едни от най-големите гении в международния футбол. Лидерите на Франция обаче бяха на по-високо равнище в конфликта, като за Белгия мощно се показа само капитанът Еден Азар. Усилията на нападателя обаче се оказаха незадоволителни.

Идеята в играта на французите беше да печелят топката в средата на терена и доста бързо да я придвижват с пасове към Гризман или Мбапе, който дебнеше на ръба на засадата. Френските футболисти не пресираха противниците си рано, а ги изчакваха търпеливо, пробвайки да употребяват празните пространства, които се откриват.

При една сходна обстановка Погба открадна топката и без да се бави опита да изведе Мбапе, само че вратарят Тибо Куртоа излезе прозорливо.

Първата по-сериозна заплаха беше пред вратата на Юго Лорис и пристигна поради неточност на Погба. Халфът внесе напрежение в личното си наказателно поле, само че белгийският капитан Азар стреля настрана от задачата.

В 17-ата минута Франция отговори с доста мощен и прецизен удар на Блез Матюиди, само че той не затрудни Куртоа. Секунди по-късно Белгия беше покрай попадение, откакто Азар стреля мощно, само че Варан съумя да подложи главата си и да почисти топката над вратата.

Двубоят се игра на доста високи обороти, а белгийските футболисти непрекъснато сменяха местата си и всеки изскачаше на стрелкова позиция. Това несъмнено обърка френският тим и в продължение на няколко минути дейностите се водеха пред вратата на " петлите ". В 21-ата минута " алените дяволи " стигнаха до първия си прецизен удар посредством Алдервейрелд, само че той беше избавен от Лорис.

 С убийствена успеваемост Франция пречупи Белгия и стигна финала на международното
© Reuters

Много мощно се представяше Н`Голо Канте, който с неизчерпаемата си сила покриваше огромен периметър в средата на терена. Халфът на Франция не спираше да преследва играчите на Белгия и открадна доста топки, спирайки още първоначално няколко рискови офанзиви.

След 30-ата минута Франция на собствен ред подвигна темпото и бързо стигна до две рискове пред Тибо Куртоа. В основата и на двете беше Оливие Жиру, който първо стреля с глава, само че неопределено. После Килиан Мбапе смъкна топката за централния нападател, само че на към 10 метра от вратата Жиру не съумя да насочи добър изстрел.

 Оливие Жиру имаше две положителни благоприятни условия в границите на няколко минути.
© Reuters

Оливие Жиру имаше две положителни благоприятни условия в границите на няколко минути.

Веднъж и Антоан Гризман опита шанса си, само че с по-слабия си десен крайник не откри задачата.

За пръв път вратарят на Белгия Куртоа трябваше да се намесва в 40-ата минута, когато Бенжамен Павар изксочи против него. Десният бранител на Франция беше изведен в наказателното поле, само че Куртоа съумя да избави с крайник.

 С убийствена успеваемост Франция пречупи Белгия и стигна финала на международното
© Reuters

Белгия стартира доста интензивно втората част и продължи да държи повече топката. Футболистите на Роберто Мартинес обаче пробваха да работят на по-висока скорост, като се задържаха няколко минути пред вратата на " петлите ".

В последна сметка обаче първият удар нанесе Франция след статично състояние. Антоан Гризман центрира от корнер, а централният бранител Самюел Юмтити изскочи пред Тоби Алдервейрелд и Маруан Фелайни, и засече топката с глава – 1:0.

 С убийствена успеваемост Франция пречупи Белгия и стигна финала на международното
© Reuters

Бранителят на Франция означи едвам третия си гол с екипа на националния отбор, откакто предходните му два бяха в другарски мачове.

За пръв път от 20 години пък трима бранители вкараха за Франция на международно състезание. При международната купа през 1998 година това сториха Бишенте Лизаразу, Лоран Блан и Лилиан Тюрам, до момента в който дотук в Русия точни за " петлите " бяха Бенжамен Павар, Рафаел Варан и Юмтити.

 Щастливият Юмтити.
© Reuters

Щастливият Юмтити.

" Червените дяволи " пробваха незабавно да отговорят, а Роберто Мартинес прибегна и до промяна. Той извади Муса Дембеле, с цел да пусне Дрийс Мертенс. Това пък докара до вътрешни рокади, като Де Бройне беше изтеглен обратно, с цел да провежда офанзивите.

Макар че придвижиха играта в половината на Франция, белгийските футболисти продължиха да работят прекомерно постепенно и без никаква изненада. Това разреши на " петлите " да работят на контраатаки, които се развиваха на доста висока скорост. При една от тях трима в синьо се озоваха на положителни позиции, само че Жиру стреля неопределено след подаване на Гризман.

С доближаване на края на мача Белгия нямаше концепция по какъв начин да преодолее отбраната на Франция. Футболистите в алено разчитаха на центрирания от крилата, само че те даже не стигаха до нападателите. Вместо това доста постоянно се стигаше до контраатаки, а и нарушаванията на белгийците зачестиха.

 С убийствена успеваемост Франция пречупи Белгия и стигна финала на международното
© Reuters

В 81-ата минута Лорис още веднъж трябваше да се намесва уверено след топовен удар на Аксел Витсел. Веднага по-късно се стигна до доста тежък конфликт сред Азар и Матюиди, като халфъ на Франция пострада съществено и дълго лежа на терена.

Той опита да продължи, само че очевидно не се усещаше добре и беше заменен от Корентен Толисо.

До края на мача Франция можеше да разгроми противника си. Вместо да стигнат до изравнителен гол в спомагателните шест минути белгийците не направиха нищо, а с пропуски за " петлите " се регистрираха Толисо и Мбапе.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (421)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР