Франция предупреди своите граждани, които живеят или пътуват в мюсюлмански

...
Франция предупреди своите граждани, които живеят или пътуват в мюсюлмански
Коментари Харесай

Франция предупреди гражданите си да внимават, напрежението между Париж и мюсюлманския свят ескалира

Франция предизвести своите жители, които живеят или пътуват в мюсюлмански страни, да бъдат изключително внимателни на фона на вълната от гняв поради карикатурите на пророка Мохамед.

Във вторник френското външно министерство прикани съгражданите си в Индонезия, Бангладеш, Ирак и Мавритания да заобикалят всевъзможни митинги и обществени събирания поради карикатурите. Френското посолство в Турция разгласява сходни препоръки към своите жители там.

По същото време десетки хиляди протестиращи в Бангладеш държаха плакати с облика на френския президент Еманюел Макрон и надпис: „ Макрон е зложелател на мира “. Иранското външно министерство пък извика френския шарже д‘афер за пояснение поради карикатурите, оповестиха държавните медии.

Напрежението сред Франция и мюсюлманския свят ескалира, откакто пред френско учебно заведение на 16 октомври мъж от чеченски генезис обезглави учителя Самюел Пати, който по време на урок за свободата на словото беше посочил на учениците си карикатури на пророка Мохамед.

Шаржовете, считани за богохулни от доста мюсюлмани, бяха оповестени за пръв път от френското сатирично списание „ Шарли Ебдо “, чиято редакция стана обект на смъртоносна терористична офанзива през 2015 година

След обезглавяването на учителя Пати, карикатурите се демонстрират обществено във Франция в символ на взаимност. Преди ден президентът Макрон пък се срещна с представители на мюсюлманската общественост и заявява, че ще се бори с „ ислямския фракционизъм “.

В отговор турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, един от най-активните критици на френското държавно управление, прикани за бойкото на френските стоки в мюсюлманските страни и настоя Макрон да ревизира психологичното си здраве, написа " Свободна Европа ". Освен това упрекна Франция в разпространяване на антиислямска агитация.

Европейската страна е главен експортьор на селскостопански и промишлени артикули за доста мюсюлмански страни. След ескалацията на напрежението Париж отзова своя дипломат в Анкара, а пакистанският парламент одобри резолюция, призоваваща държавното управление да отзове своя делегат от френската столица.

На този декор Европейската комисия (ЕК) предизвести във вторник Турция, че апелът на Ердоган за протест на френски артикули е следващото затруднение пред така и така закъсалата кандидатура на страната за участие в Европейския съюз (ЕС).

„ Призивите за протест на артикули, на която и да е страна членка, опонират на духа на отговорностите [на страните членки] и ще отдалечат Турция още повече от Европейския съюз “, съобщи представител на Европейска комисия.

През 1987 година Турция подаде молба за присъединение към тогавашната Европейска икономическа общественост и стартира публични договаряния за присъединение към Европейски Съюз през 2005 година, само че преговорният развой се счита за замразен.

Междувременно Саудитска Арабия, дом на най-свещените за исляма места, наподобява реагира умерено в тази обстановка, заобикаляйки апели за протест.

„ Свободата на изложение и културата би трябвало да бъдат сигнал за почитание, приемливост и мир, който отхвърля практики и дейности, които пораждат ненавист, принуждение и екстремизъм и опонират на взаимното битие “, сподели чиновник на външното министерство на Саудитска Арабия в изказване във вторник. Той добави, че страната му осъжда всички терористични актове, явно имайки поради убийството на Самюел Пати.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР