Франция планира да похарчи милиони евро за превръщането на вино

...
Франция планира да похарчи милиони евро за превръщането на вино
Коментари Харесай

Франция ще превръща излишното вино в етанол

Франция възнамерява да похарчи милиони евро за превръщането на вино в индустриален алкохол (етанол) за фармацевтични и козметични артикули. По този метод ще се оползотвори големият остатък, оповестиха от министерството на земеделието.

Франция е вторият по величина производител на вино в света след Италия. Но производителите в югозападния район Бордо настояват, че свръхпроизводството и спадът в потреблението на по-достъпните марки на вътрешния пазар са напълнили избите им и няма къде да съхраняват плодовете от идната годишна продукция, съобщи Агенция Франс Прес.

Министерството на земеделието съобщи, че ще похарчи до 160 млн. евро за дестилиране на виното в индустриален алкохол, с цел да изразходва част от насъбраните количества.

Земеделските съюзи в района на Бордо, които проведоха няколко митинга, желаят обезщетение в подмяна на изкореняването на част от лозята им. Това би помогнало за понижаване на производството и би разрешило на лозарите да употребяват земята за други действия.

Лозарите считат, че с цел да се реализира смяна, би трябвало да бъдат изкоренени най-малко 15 000 хектара лозя. Те упорстват за обезщетение от 10 000 евро на хектар.

По данни на Националната междупрофесионална комисия по лозарство и винарство във Франция към половин милион души работят в лозаро-винарския отрасъл. Ако не се предприеме нищо, " се притесняваме, че през идващото десетилетие ще бъдат застрашени сред 100 000 и 150 000 работни места ", предизвести през декември ръководителят на комисията Бернар Фарж.

Продажбите на алено вино във френските супермаркети са спаднали с 15% през предходната година, съгласно Генералната асоциация за произвеждане на вино в страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР