Франция обмисля въвеждането на данъчни облекчения за баби и дядовци,

...
Франция обмисля въвеждането на данъчни облекчения за баби и дядовци,
Коментари Харесай

Франция се обръща към бабите и дядовците за финансова подкрепа

Франция обмисля въвеждането на данъчни облекчения за баби и дядовци, които дават пари на внуците си като мярка за стимулиране на икономическото възобновяване и активизиране на над 100 милиарда евро спестявания, насъбрани през пандемията, съобщи Блумбърг.

Превръщането на спестяванията в разходи е от основно значение за стопанските системи в европейски страни като Франция, където държавните управления започнаха огромни ограничения за подкрепяне на приходите по време на блокадите против разпространяването на ковид. Голяма част от тази финансова поддръжка обаче остава неизползвана. Според френския финансов министър Бруно льо Мер свръхспестяванията в страната могат да доближат 200 милиарда евро до края на рецесията – два пъти повече от сумата, отделена от държавното управление за проекта за рестартиране на стопанската система.

Повишаването на лимита върху сумите, които бабите и дядовците могат да дават на своите внуци, без те да бъдат облагани с налози, може да се окаже спорна мярка, защото тя би благоприятствала единствено фамилиите, които са задоволително богати, с цел да правят сходни транзакции. Въпреки това Льо Мер счита, че по-голямата част от французите са икономисали задоволително по време на пандемията, с цел да се възполват от сходно данъчно облекчение. Той разясни, че мярката ще важи за суми от „ няколко хиляди “ евро, а не десетки хиляди.

„ В каква страна живеем? За мен даването на няколко хиляди евро на вашите внуци не е политика, благоприятстваща богатите хора. Това е политика на правдивост за междинната класа, на взаимност сред поколенията “, разяснява финансовия министър пред радио „ Франс инфо “.

Настоящите правила във Франция родителите могат да дават на децата си до 131,865 хиляди евро в рамктие на 15 години, без тази сума да бъде облагана с налози. За бабите и дядовците горната граница е 63 730 евро.

Льо Мер не даде детайлности за това по какъв начин може да работи новата мярка. Той обаче сподели, че президентът Еманюел Макрон, който е изправен пред избори след година, ще реши дали да продължи с работата по нея в идващите дни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР