Франция налага още по-драстични ограничения в опит да овладее разпространението

...
Франция налага още по-драстични ограничения в опит да овладее разпространението
Коментари Харесай

Франция в надбягване с новата мутация на COVID, вечерният час ще започва в 18.00

Франция постанова още по-драстични ограничавания в опит да овладее разпространяването на английската разновидност на ковид, която е в пъти по-заразна. От събота полицейският час в страната ще стартира от 18 ч., а не от 20 ч., както до момента, заяви министър председателят Жан Кастекс, представен от интернационалните организации. На този стадий, смяната на вечерния час ще е в действие най-малко 15 дни. Досега тази мярка беше в действие в 25 от общо 101 департамента. " В първите 15 департамента, където вечерният час бе изтеглен от 18 часа още на 2 януари, увеличението на броя на новите случаи е два пъти, дори три пъти по-слабо, в сравнение с в другите департаменти ", уточни Кастекс.

Засега няма потребност от нова обща карантина, само че в случай че в околните дни се утежни епидемиологичната конюнктура, може да се наложи въвеждане на нов режим на самоизолация, предизвести той. Епидемията от ковид лиши живота на над 69 000 души във Франция. Страната се подрежда на седмо място в света по този индикатор. Франция има най-вече регистрирани инфектирани с ковид в Западна Европа и е на пето място в света с над 2 830 442 случая.
Според Кастекс обстановката е тревожна, защото честотата на инфекциите е висока, а натоварването върху лечебните заведения е огромно. През последните пет седмици броят на приетите в болница е постоянен - към 24-25 хиляди души.
Здравните управляващи обаче се тревожат от по-заразния вариант на ковид, открит във Англия, чийто дял сега е към 1 % от инфекциите във Франция. " Трябва да създадем всичко, с цел да попречим на този вариант да се популяризира във Франция ", обясни на конференцията здравният министър Оливие Веран.

Като втора спомагателна мярка на този стадий Франция стяга и граничния надзор. От понеделник всички пътуващи за страната от страни отвън Европейски Съюз ще би трябвало да показват негативен тест за ковид, с цел да се качат на аероплан или транспортен съд, след което при идването си би трябвало мигновено да се самоизолират за 7 дни. След края на седемдневния интервал те ще би трябвало да си създадат втори писиар тест, съобщи Франс прес.
Планира се от 18 януари да започнат имунизациите на хора с високорискови болести, без значение от възрастта им. Това обаче ще става единствено по лекарско наставление. Досега в страната са имунизирани близо 300 000 души. От 25 януари ще стартират присъствените занятия на студентите първокурсници, само че в дребни групи. Приоритет остава запазването на учебните заведения отворени. Кастекс сподели, че ще бъдат правени по милион теста на месец в учебните заведения, с цел да се избегнат огнища на болест.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР