Франция може да осигури на Германия през зимните месеци общо

...
Франция може да осигури на Германия през зимните месеци общо
Коментари Харесай

Франция ще предостави на Германия част от своя газ в случай на недостиг

Франция може да обезпечи на Германия през зимните месеци общо 20 тераватчаса от своя природен газ, или 2% от потреблението на Германия, в случай че е належащо в подтекста на спора в Украйна, обявиха в сряда чиновници на френското енергийно министерство, представени от Ройтерс.

Противопоставянето сред Европа и Москва след почналата в края на февруари съветска инвазия в Украйна разкри зависимостта на единния блок от съветския газ и провокира неистово търсене на различни източници на сила, съобщи БНР.

Германия, водещата стопанска система в Европа и максимален вносител на съветски газ, беше изключително наранена от съкращенията на доставките от средата на юни насам и се приготвя за всевъзможни сюжети, в това число цялостно прекъсване на доставките на съветски газ.

" 130 гигаватчаса дневно е количеството, което бихме могли да доставяме на Германия. През зимата това може да значи към 20 тераватчаса – т.е. 5% от нашето лично ползване “, уточни един от френските енергийни представители.

Доставката на френски газ за Германия обаче ще изисква редица механически стъпки и може да отнеме известно време поради другите разпореждания в двете страни, показаха други представители на енергийното министерство на Франция.

Основният проблем е, че Франция прибавя ароматизатори към своя газ от съображения за сигурност, до момента в който Германия не го прави, показаха френските енергийни представители, добавяйки, че може да отнеме до 18 месеца, с цел да се сътвори дезодорираща апаратура за премахване на ароматизаторите от газовите потоци.

Междувременно министърът на екологичния преход Роберто Чинголани на Италия съобщи, че неговата страна ще се сблъска с евентуален срив в доставките на газ в края на идната зима, в случай че Русия спре изцяло износа за Европа. Чинголани добави, че актуалният модел на доставки ще разреши на страната да може да запълни своята мрежа за предпазване на газ до 90% от потенциала до октомври.

" Ако приемем, че доставките на съветски газ спрат изцяло при започване на зимата, съхраняването количество ще бъде задоволително до февруари ", сподели той на конференция.

Испанският министър председател Педро Санчес пък беше представена да споделя, че Испания има потенциала да се трансформира в газов център за Европа, с цел да подкрепи районните старания за ограничение на зависимостта от съветския газ.

" Испания е подготвена да усили своите ограничения за взаимност “, сподели Санчес по време на конференция със своя полски сътрудник, добавяйки, че през юни 20% от внасяния от нея полутечен природен газ (LNG) е бил реекспортиран в други страни от Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР