Франция и Великобритания ще бъдат засегнати на високи температури, а

...
Франция и Великобритания ще бъдат засегнати на високи температури, а
Коментари Харесай

Втора гореща вълна залива Западна Европа

Франция и Англия ще бъдат наранени на високи температури, а горещата вълна в Западна Европа ще подхрани горските пожари в обширни горски масиви.

От неделя насам в огромни елементи от Иберийския полуостров температурите надвишават 40°C, а пожарникарите се борят с горските пожари в Испания и Португалия.

В Южна Франция от вторник следобяд горски пожар е обхванал 800 хектара борови дървета южно от Бордо, което е принудило 150 поданици да се изтеглят от домовете си, сочат данни на локалната пожарна работа.

А покрай Дюната на Пилат - най-високата пясъчна дюна в Европа, различен пожар е погълнал към 180 хектара остарели борови дървета, оповестиха управляващите.

Около 6 000 къмпингуващи наоколо до дюната са били евакуирани през нощта като защитна мярка, заяви пред локалния новинарски канал BFMTV подполковник Давид Анотел от противопожарната работа.

Пожарникарите са работили през цялата нощ на пясъчния терен, с цел да " отрежат главата на огъня ", съобщи служителят пред Агенция Франс Прес, като добави, че пожарът е бил овладян.

Министър-председателят Елизабет Борн прикани министрите от държавното управление да бъдат подготвени да се оправят с последствията от горещата вълна, която се чака да продължи до 10 дни.

" Горещините се отразяват доста бързо на здравето на хората, изключително на най-уязвимите ", се споделя в изказване на кабинета.

Според учени горещите талази зачестяват заради изменението на климата. С повишението на световните температури с течение на времето се чака те да стават все по-интензивни.

Предишният сходен феномен, който засегна Франция, Португалия и Испания, се случи в средата на юни.

" Очакваме да се утежни ", съобщи говорителката на Световната метеорологична организация Клер Нулис на брифинг в Женева във вторник.

" Тази жега е придружена от суша. Имаме доста, доста сухи почви ", сподели и добави, че макар началото на лятото, " сезонът е доста неприятен за ледниците ".

Миналата седмица лавина, провокирана от сриването на най-големия хладилник в италианските Алпи заради извънредно високите температури, умъртви 11 души.

Потискащи температури

Очаква се през идващите дни високите температури да обзет и други елементи на Западна и Централна Европа.

Англия издаде предизвестие с код " кехлибар " - второто най-високо от трите равнища, което демонстрира, че рисковите горещини ще имат " мощно влияние " върху всекидневието и хората. Прогнозите са, че през идващите дни температурите в югоизточната част на страната ще доближат 35°C.

Най-високата записана температура във Англия беше на 25 юли 2019 година – тя доближи 38,7°C в Ботаническата градина на Кеймбридж в Източна Англия. Служител на климатичната работа на Обединеното кралство съобщи, че възможностите за нов връх в страната се усилват заради " мощно изразено стопляне ".

В Испания прогнозите са температурите да продължат да се покачват до четвъртък, като в долината на река Гуадалкивир в Севиля в южната част на страната се чакат оптимални стойности до 44°C.

Испанското министерство на опазването на здравето предизвести, че " мощните горещини " могат да обиден " виталните функционалности " на хората и да предизвикат проблеми като топлинен удар. То посъветва хората да пият постоянно вода, да носят леки облекла и " да останат допустимо най-дълго " на сянка или на климатизирани места.

Но за тези, които си изкарват прехраната с работа навън, това беше сложна задача.

" Трудно е, тъй като температурата е малко потискаща ", споделя Мигел Анхел Нунес, 54-годишен зидар на строителен обект в центъра на Мадрид.

В източния район на страната - Естремадура, към 300 пожарникари, подкрепени от 17 самолета и хеликоптера, се бориха във вторник с горски пожар, който опустоши 2500 хектара, оповестиха локалните управляващи.

Пожарът е почнал в понеделник в резултат на удар от гръмотевица и " евентуално ще продължи няколко дни ", съобщи пред кореспонденти ръководителят на районното държавно управление на Естремадура Гилермо Фернандес Вара.

Между 1 януари и 3 юли над 70 300 хектара гори в Испания се издига пушек, заяви държавното управление - съвсем два пъти повече от междинното за последните 10 години.

Максимална нерешителност

Пожарникарите в прилежаща Португалия се борят с сходен пъкъл, който от предходната седмица изпепели към 2000 хектара земя в централната община Орем.

Пожарът беше овладян в понеделник, само че във вторник се разгоря още веднъж.

Тъй като се чака температурите ще надвишат 40 °C, португалският министър-председател Антонио Коща прикани за " оптималната нерешителност ".

" В предишното сме преживявали сходни обстановки и сигурно ще ги претърпяваме и в бъдеще ", сподели той.

Цялата страна е в " положение на паника " за горски пожари най-малко до петък, като се покачват равнищата на подготвеност на пожарникарите, полицията и службите за незабавна здравна помощ.

Настоящият пъкъл разсънва мемоари за опустошителните горски пожари през 2017 година, които лишиха живота на над 100 души в Португалия.

Властите в град Синтра покрай Лисабон затвориха редица туристически атракции като дворци и монументи в зелена планинска верига, известна измежду посетителите, като защитна мярка. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР