Франция и ЕС ще похарчат 200 милиона евро за унищожаване на излишното вино

...
Френското правителство обяви в петък, че ще бъдат заделени 200
Коментари Харесай

Френското правителство обяви в петък, че ще бъдат заделени 200 милиона евро (216 милиона долара) за финансиране на унищожаването на излишното производство на вино в опит да се подкрепят затруднените производители и да се укрепят цените.

Няколко големи винопроизводителни региона във Франция, особено прочутият район на Бордо, изпитват трудности заради коктейл от проблеми, произтичащи от промените в потребителските навици, кризата с разходите за живот и последиците от Covid-19.< p>Спадът в търсенето на вино доведе до свръхпроизводство, рязък спад на цените и големи финансови затруднения за до един на всеки трима винопроизводители в района на Бордо, според местната асоциация на фермерите.

An първоначалният фонд на Европейския съюз от 160 милиона евро за унищожаване на вино беше увеличен до 200 милиона евро от френското правителство, каза министърът на земеделието Марк Фено пред репортери на пресконференция в петък.

Парите бяха „насочени към спиране на срива на цените и така че винопроизводителите да могат отново да намерят източници на приходи“, но той подчерта, че индустрията трябва да „погледне в бъдещето, да помисли за промените на потребителите... и да се адаптира“.

Югозападният регион Лангедок, най-голямото вино в страната район, известен със своите плътни червени вина, също беше силно засегнат от спада в търсенето на вино.

Алкохолът от унищоженото вино може да се продава на компании за употреба в нехранителни продукти като дезинфектант за ръце, почистващи продукти или парфюм.

„Произвеждаме твърде много и продажната цена е под производствената цена, така че губим пари“, каза Жан-Филип Грание от асоциацията на винопроизводителите в Лангедок пред AFP по-рано този месец.

Министерството на земеделието също обяви 57 милиона евро през юни за финансиране на изкореняването на около 9 500 хектара лози в района на Бордо, докато други публични фондове са на разположение за насърчаване на производителите на грозде да преминат към други продукти, като маслини.

Производството нараства, продажбите намаляват

Европа за последен път претърпя така нареченото „винено езеро“ в средата на 2000-те години, което принуди Европейския съюз да реформира земеделската си политика, за да намали масовото свръхпроизводство на вино, което беше стимулиран от собствените си субсидии.

27-членният блок все още харчи 1,06 милиарда евро годишно за сектора, според данни на ЕС.

Освен дългосрочната тенденция потребителите да преминават към бира и други алкохоли, промишлеността беше тежко засегната от кризата с Covid-19, която затвори ресторанти и барове по целия свят, което доведе до рязък спад в продажбите.

Последните повишения на цените на храните и горивата, свързани с рязкото покачване на глобалните цени на енергията и нахлуването в Украйна, също са видели, че купувачите намаляват разходите си за несъществени стоки като вино.

Докато одобри спешна помощ за сектора през юни, Европейската комисия каза, че потреблението на вино за текущата година се оценява на спад от 7 процента в Италия, 10 процента в Испания, 15 процента във Франция, 22 процента в Германия и 34 процента в Португалия.

Производството на вино в блока, най-голямата винопроизводствена зона в света, се е повишило с 4,0 процента.

Комисията каза, че е най-засегнатата лозята са тези, произвеждащи червени и розови вина от определени региони на Франция, Испания и Португалия.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР