Франция гласува на първи тур на президентски избори, като близо

...
Франция гласува на първи тур на президентски избори, като близо
Коментари Харесай

Франция гласува на първи тур на президентски избори


Франция гласоподава на първи тур на президентски избори, като близо 48 милиона гласоподаватели избират сред 12 претенденти.

Президентът Еманюел Макрон се бори за втори мандат и е считан за любимец. На втория, решителния тур, който е на 24 април, се чака да влезе в оспорвана конкуренция с главния си противник, крайнодясната Марин Льо Пен.

Друг водещ кандидат за Елисейския замък е крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

Избирателните секции във Франция отвориха в 8 ч. локално време. Гласуването на множеството места ще продължи до 19 ч., а в някои от огромните градове - до 20 ч.

Фаворит в социологическите изследвания от месеци, Макрон влезе прекомерно късно в предизборната акция. Сега преднината му пред Льо Пен се топи и към този момент не е толкоз невероятна победа на крайнодясната кандидатка. Това би бил безспорен казус в Петата република, написа Франс прес.

Снимка: btvnovinite.bg


Франция е полупрезидентска република и президентът играе основна роля в изпълнителната власт. Той назначава и отстранява от служба премиера и членовете на държавното управление, внася законопроекти и може да разпусне Народното събрание.

Избори за президент на Франция се провеждат на всеки пет години (до 2000 година бе на всеки 7). Един президент не може да изкара повече от два поредни мандата според конституционната корекция от 2008 година

Президентът се избира на всеобщи директни избори по мажоритарна система. За победа в първи тур претендентът е належащо да получи безусловно болшинство от гласовете на гласоподавателите. В цялата история на провеждането на директни избори за държавен глава нито един претендент не е реализирал подобен резултат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР