Франция е бясна след решение на холандското правителство да закупи

...
Франция е бясна след решение на холандското правителство да закупи
Коментари Харесай

Франция бясна след решение на холандските власти да купят дял от Air France-KLM

Франция е гневна след решение на холандското държавно управление да закупи дял от самолетната компания Air France-KLM , написа " Гардиън ".

Холандия се снабди с близо 13% от акциите на Air France-KLM , което принуди държавното управление на Франция да упрекна Хага, че работи като " вражески " корпоративен рейдър.

Малкият дипломатически спор наподобява стартира да се гради, откакто холандският финансов министър заяви, че Холандия е похарчила 680 милиона евро за 12,7% от акциите на компанията , основана през 2014 година след сливането на двата превозвача.

Холандия разгласи, че се приготвя да усили каузи си до 14% , с цел да си подсигурява, че пази ползите си в компанията. Франция в момента държи също 14%.

" Купуването на този дял ни подсигурява, че имаме място на масата ", сподели холандският финансов министър Вопке Хукстра и загатна, че Хага желае да има по-голямо въздействие над холандските стопански ползи и пазара на труда.

Френски представители разясниха, че са обезпокоени, защото не са били осведомени авансово от Холандия за проектите им.

Според френски източник изненадващият ход е извънредно нездравословен за Air France-KLM във финансово отношение. Източникът не сподели дали френската страна ще усили дяловото си присъединяване в отговор на дейностите на Холандия, само че Париж ще се допита до органа, който управлява финансовите пазари в страната.

Днес акциите на Air France-KLM паднаха с близо 10% след разкриването на инвестицията на Холандия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР