Фойерверките са неизменна част от всеки голям празник у нас,

...
Фойерверките са неизменна част от всеки голям празник у нас,
Коментари Харесай

4 причини да се откажете от фойерверките завинаги

Фойерверките са неизменима част от всеки огромен празник у нас, а на Нова година са си напряко наложителни, като от време на време даже са съпроводени и с изстрели от огнестрелни оръжия. Да, зарята е красива, само че моментната наслада за дребни и огромни крие големи опасности както за тях самите, по този начин и за околната среда.

Проблемът е световен, а по-напредналите страни стартират даже да ги не разрешават. Миналата година германското държавното управление забрани фойерверките като част от ограниченията за справяне с ковид, с цел да се избегне скупчването на хора. Употребата на пиротехнически средства е необятно публикувана в Германия, по тази причина на локално равнище някои области вкараха сходна възбрана – още през 2020 година над 30 града и общини в страната, в това число Берлин, Хамбург и Мюнхен, постановиха цялостна или частична възбрана на фойерверките за персонална приложимост в новогодишната нощ. В Париж, Ню Йорк и Сидни също има ограничавания за пиротехниката. Ето 4 причини да последвате образеца им:

Вредни са за околната среда

Германската организация по околна среда от години алармира, че равнището на фини прахови частици във въздуха се покачва при потребление на фойерверки. Повечето пиратки, фойерверки и ракети съдържат разнообразни химични съставки и пластмасови детайли и откакто излетят и се приземят,  те замърсяват и земята. Тъй като не са биоразградими, а хората рядко търсят остатъците от наличието или опаковката, те просто остават в природата.  

Плашат бебетата и домашните любимци

Ако имате куче, сигурно сте забелязали уплахата му в новогодишната нощ. То реагира на фойерверките сходно на стихия – със боязън. Те не знаят какво се случва и в случай че отчасти можете да обясните обстановката на дребните деца, то домашните любимци изпадат в смут, тъй като сетивата им са по-изострени от нашите, кучетата да вземем за пример чуват 4 пъти по-силно шума.  

Убиват диви животни

Макар пиротехническите средства да се употребяват най-вече в градска среда, те засягат дребни диви животни. От фондация „ Дивите животни “ алармират, че в суматохата си и дивите, и домашните животни могат да станат жертва на пътния трафик. Животни, които са били наоколо до пиратки или фойеверки при експлоадирането им, може да страдат от краткотрайна загуба на слуха, пострадвания и контузии по тялото, изгаряния, в това число и на очите. Дребни животни като катериците могат да умрат от ярката светлина и непредвидени гърмежи. Риби и водолюбиви птици пък умират от усвояване на останки от заря и пиратки паднали във водата. Дневно дейните птици, които спят нощем, изпадат в суматоха от гърмежите и се разлитат на всички направления, като постоянно блъскат в коли и здания и също умират.

Опасни са за хората

На първо място фините прахови частици във въздуха са огромно предизвикателство за хора с дихателни проблеми, да вземем за пример астматици. В незабавните отделения на лечебните заведения пък всяка година на 31 декември означават пик на пациенти, които постъпват увреждания на слуха, с откъснати пръсти на ръцете или с разнообразни изгаряния. " Шпигел " цитира профилираното издание Deutsches Ärzteblatt, съгласно което в Германия в новогодишната нощ на 2013 цели осем хиляди души са си предизвикали увреждания на вътрешното ухо. Наистина, коства ли си?

 
 10 новогодишни суеверия по света
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР