Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев e бил задържан преди

...
Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев e бил задържан преди
Коментари Харесай

Задържаха фоторепортера Веселин Боришев, снимал полицаи преди протест

Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев e бил арестуван преди вчерашния митинг против единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. Журналистът е прекарал една нощ в ареста на Първо районно ръководство в София, оповестиха от осведомителния уебсайт.

Около 17 часа в петък Боришев се намирал в градинката на хотел " Рила ", където очаквал началото на митинга, когато видял скупчване на полицейски елементи. Той почнал да ги снима, което придизвикало груба реакция от представителите на органите на реда.

И макар че Боришев им показал журналистическата си карта, той бил арестуван по указа за дребното безчинство (Указ № 904 ОТ 28.12.1963 Г. за битка с дребното хулиганство) и отведен в Първо районно ръководство на Министерство на вътрешните работи в София, описа фотографът.

Там едвам към 19 часа съумял да се обади на юрист Николай Хаджигенов. Боришев е оставен в ареста на ръководството през нощта. В 14 часа през днешния ден се е явил пред арбитър в Софийския областен съд и е оневинен и освободен.

Фоторепортерът е бил арестуван по време на работа, освен това той е удостоверил, че е публицист, е показал пред съда бранителят му.

" Въпреки че означих, че той е един от петимата най-известни фоторепортери в страната и няма потребност да го прави. Полицаите би трябвало да го познават ", добави той.

" Този декрет, който е от 1963 година, продължава да служи за кавга с неуместните. Въпреки многократните старания през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го употребява като наказателна мярка ", изясни юрист Хаджигенов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР