*Фотографска изложба представя част от творбите на художника с лица

...
*Фотографска изложба представя част от творбите на художника с лица
Коментари Харесай

Скандал с транссексуални в картини на Майстора 


*Фотографска галерия показва част от творбите на художника с лица на хора, които са си сменили пола*

*Той би одобрил сходно нещо, рисувал е всевъзможни хора, споделя родственикът на създателя Павел Антонов*

*Това е неприемливо!, безапелационна е кметицата на родното място на Владимир Димитров – Виолета Райнова*

Огромен скандал е на път да се развихри навръх 140-ата годишнина от рождението на великия български художник Владимир Димитров-Майстора. В момента се приготвя галерия, в която част от лицата на картините на маестрото ще бъдат сменени с такива на транссексуални българки. Това ще стане във фотографска възстановка, която ще се открие на 8 март, заяви “България Днес”, базирайки се на идейния уредник Михаил Вучков.

Идеята провокира отвращение от мнозина ценители на изкуството, както и на художници, които са на мнение, че сходна галерия не трябва да се прави.

“Как може такова нещо? Не съм съгласна с този вид реклама на тези хора. Защо не си създадат сами галерия, без да взе участие името на този популярен човек Владимир Димитров-Майстора? Какво общо има той с транссексуалните? ”, пита кметицата на родното село на художника Фролош Виолета Райнова.

От своя страна, съгласно уредниците, картините демонстрират, че без значение от крайната маргинализация на транссексуалната общественост у нас, тя съществува и обогатява обществото ни.

“С този план ще отбележим 140 години от рождението на Майстора, а изложбата “Другите българки” е подкрепена и от народен фонд “Култура”, фондация “Сингъл степ” и филантропа Георги Балинов”, прецизира уредникът Михаил Вучков.

Костадин Костадинов
Боян Радев
Изложбата е въодушевена от персоналните истории на 10 транссексуални девойки в България. Eднa oт poлитe e пoвepeнa нa Meлиca Paнгeлoвa, пoзнaтa дocкоро като Тихомир от риалити формата “Фермата”. “Фотографските възстановки вършат паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на трансбългарката през днешния ден. В процеса на работа осъзнах, че няма друга дискриминирана общественост у нас, която може да бъде съпоставена по степен на дискриминация с транссексуалното малцинство. Единствената допустима асоциация, която може да бъде направена, е, че представителите на транссексуалното общество се усещат в България по този начин, както една жена в едно мощно патриархално общество. Точно тази асоциация ни накара да потърсим приликите и разликите сред дамата в патриархална България и транссексуалната българка днес”, споделя Вучков. Според него приликите са доста повече от разликите, защото транссексуалната българка може да се възползва от мъжкия си генезис по документи, което й дава право на политически избор и достъп до висшата просветителна система, нещо безусловно неразрешено за патриархалната българка в края на IX век. Идеята на уредника е след време тези лица в картините да се обединят в късометражен филм, който да кандидатства и за “Оскар”. “И той е съвсем готов”, споделя Вучков. На противоположното мнение е водачът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов. “Искрено съчувствам на тези хора – транссексуалните, защото те за мен имат здравни проблеми. И мога да кажа с три думи, че за мен това събитие е неприемлива провокативна подигравка. Заслужава да не бъде упоменато, тъй като колкото повече приказваме за тези хора, толкоз повече не вършим добра услуга на обществото”, сподели политикът.

„ Майстора е бил разкрепостен вид човек, изключително за своето съвремие. Във семейството ни описват, че той е събувал обувките си и ги е подарявал на хората по влаковете, които са били небогати, и се прибирал необут в снега. Майстора е имал огромно сърце и не е проявявал назадничавост към никой. Винаги е бил напредничав човек, ходил е по срещи с Пикасо и мисля, че би одобрил сходна възстановка”, сподели пред “България Днес” родственикът на художника Павел Антонов. Според него транссексуалност е имало когато и да е и макар здравната диагноза тези хора заслужават да им се обърне внимание.

“От художествената изложба в Кюстендил също ще отбележим годишнината на Майстора с реставрирани 55 негови произведения и неповторим неизлаган до момента автопортрет. Ще покажем и подготвителни негови рисунки – акварели, тушове, цветни моливи. Наградата на негово име също ще бъде обявена през днешния ден. Художниците, които се борят за нея, са петима на брой”, изясни самодейностите за честване паметта на художника неговият роднина.

“Не ми се разясняват сходни неща! ” – разгласи огромният колекционер и обожател на Майстора Боян Радев.
7




.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР