Фотодокументална изложба Свобода без граници“ ще бъде открита на 19

...
Фотодокументална изложба Свобода без граници“ ще бъде открита на 19
Коментари Харесай

Фотодокументална изложба „Свобода без граници“ ще бъде открита на 19 август

Фотодокументална галерия „ Свобода без граници “ ще бъде открита на 19 август по време на формалното отбелязване на 146 години от Шипченската епопея. Експозицията е дело на Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ и ще бъде подредена източно от Паметника на свободата.

Какво се крие зад името на изложбата и може ли свободата да има граници? А какво е полетът на свободата и какъв брой високо може да се извиси тя? Има ли връзка сред Шипка – свещената земя на българите и необятното пространство на Космоса? Отговорът на тези въпроси е прикрит в изложбата, в която си партнират разнообразни институции. Шипка - национална реликва, знак на българската независимост, на неустрашимия български дух, геройство и подвиг е увековечена и по един самобитен метод в Космоса. Шепа пръст от тази свещена земя „ полита “, носена от първия български космонавт. Няколко години по-късно планът, изпратил втория български космонавт в звездното пространство, още веднъж е наименуван с името на заветния връх. От 1978 година подвигът на българските опълченци и съветските воини остава вечно маркиран и на галактическите карти - с името на Астероид 2530, наименуван Шипка.

Целта на изложбата е да разкрие нови моменти, свързани с историята на Шипка, съхранявани в музейните фондове – този път свързани с визитите на космонавтите – най-вече български и руски – на Шипка и Бузлуджа. Включени са визитите на Юрий Гагарин, Герман Титов, Валентина Терешкова, Валерий Биковски Алексей Леонов, Павел Беляев, Адриян Николаев, Владимир Шаталов, Алексей Губарев, Георгий Гречко, Арналдо Мендес, Георги Иванов, Николай Рукавишников, Виктор Савиних Александър Александров и други Отделено е място на откриването на метеорита Шипка и на научно-техническата стратегия „ Шипка “.

„ Факсимилета от тогавашната преса и запечатаните облици отразяват възторга на посрещачите и поклонението на гостите пред подвига на съветските воини и българските опълченци. Поради лимитираното място са показани единствено част от материалите, с които музеят разполага, само че упоритостта е след това всички материали да намерят място в една огромна галерия, предопределена за експониране в зала. “ – споделя Мая Миланова от Национален природонаучен музей „ Шипка-Бузлуджа “, която добавя, че показаните фотоси и документи са от интервала 1961 – 1988 година

Националният парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ благодари за съдействието на Дирекция „ Държавен военно-исторически списък “ – Велико Търново, Държавен списък – Габрово, Държавен списък – Стара Загора, Българска телеграфна агенция, Общинска библиотека „ Искра “ – Казанлък.

Изложбата „ Свобода без граници “ е част от програмата на Национално честване Шипченска епопея и 146 години от героичните събития.

Цялата стратегия за тържествата, които са под патронажа на Президента на Република България научете от www.shipka.org или Фейсбук.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР