Фото Боряна ПандоваВ продължение на шест години в програмата на

...
Фото Боряна ПандоваВ продължение на шест години в програмата на
Коментари Харесай

София филм фест награждава Тери Гилиъм

Фото Боряна Пандова

В продължение на шест години в програмата на София филм фест се врчъва специфичната Награда ФИПРЕССИ 90 Платиниум, която се присъжда от Международната федерация на филмовите критици. В пред-пандемичните години тя бе представяна персонално от Клаус Едер, общоприет секретар на организацията и нейни носители в София са Бела Тар, Горан Паскалевич, Илдико Енеди, Биле Аугуст, Агнешка Холанд. През 2020-а международните създатели на киното, които ще получат този приз, са режисьорите Кристи Пую и Тери Гилиъм.

Творчеството на фамозния сценарист и режисьор Кристи Пую е една от аргументите светът на киното да обърне взор към Румъния – той е учредител на Румънската „ нова вълна “. Kристи Пую е роден в Букурещ през 1967 година, учи изобразяване във Висшето учебно заведение по образни изкуства в Женева. След завръщането си в Румъния, той продължава да рисува, като снима и първия пълнометражен филм – „ Стока и мангизи “ („ Stuff and Dough “, 2001), последван от „ Цигари и кафе “ („ Cigarettes and Coffee “), отличен със „ Златна мечка “ за късометражен филм на Берлинале 2004. Представен като план на София Мийтингс през 2004 година, „ Смъртта на господин Лазареску “ („ The Death of Mr. Lazarescu “, 2005) има своята премиера в Кан и получава огромната премия на конкурсната стратегия „ Особен взор ”, както и шест награди от фестивала в Трансилвания, специфични награди от Чикаго, Копенхаген и десетки други оценки. Именно това е творбата, трансформирала се в знак на новото румънско кино.

Българските фенове познават Кристи Пую и от филмите му „ Аврора “ („ Aurora “, 2010) и „ Сиераневада “ („ Sieranevada “, 2016), представяни с огромен триумф на предходни издания на София Филм Фест. Режисьорът беше президент на Международното жури на 21-вия СФФ през 2017 година. Неговият най-нов филм „ Имението “ („ Manor House “, 2020) ще бъде показан на 25-ия София Филм Фест. Историята пресъздава метафизичен полемики от началото на ХХ век сред петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. В основата на кино лентата е утопично-философският текст на съветския мъдрец Владимир Соловьов „ Три разговора за войната, напредъка и края на историята “, написан малко преди гибелта му през 1900 година.

„ Киното е инструмент за проучване на действителността, за проучване на живота. Но в действителност поражда още един въпрос: за какво съществуват игралните филми? Всъщност измислените истории идват от съзнанието ни. Те се трансформират в доказателства за избран метод на мислене, за взор към света. Камерата не се движи инцидентно, тя има цел. И в действителност киното, художествените филми могат да бъдат самобитно антропологично средство за наблюдаване – на света, който е отвън нас, и на света, който съществува в главите ни, “ – споделя Кристи Пую.

Тери Гилиъм е неповторимо събитие в киното – многостранен гений, бунтовник, подбудител, утвърден занаятчия на образния роман, режисьор-епоха и една извънредно значима част от взривоопасния креативен колектив „ Монти Пайтън “, фамозен в целия свят с неподражателните си филми и характерното възприятие за комизъм, което всички разпознават. Историята на София Филм Фест и Мюзик Филм Фест от 90-те години на ХХ век са неразривно свързани с великите „ Монти Пайтън “ и напълно неслучайно наши посетители в 25-годишната история на фестивала са били Тери Джоунс, Майкъл Пейлин и самият Гилиъм. Тримата са носители на Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

Тери Гилиъм е създател на многочислени занимателни, неуместни и изпълнени с фикция филми, притежател е на две награди „ БАФТА “, на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за „ Оскар “ и „ Златен глобус “, както и за доста други влиятелни кино оценки.

През 1975 година на огромния екран излиза дебютният режисьорски филм на Гилиъм „ Монти Пайтън и Свещеният Граал “ (сърежисьор е и Тери Джоунс), един от най-забавните и знакови за комедийната група филми и до през днешния ден. През 80-те Тери Гилиъм снима едни от най-известните си филми – живописната приказка за пътуващите във времето крадци „ Бандити във времето “ (1981), която става същински шлагер в Америка, както и епохалната творба „ Бразилия “ (1985), знак и облик на безнадеждната борба с всемогъщата администрация на тоталитарната страна, мечтателният човек-чиновник в полет към бленуваните обич и независимост. Това е и филмът, който извоюва на Гилиъм прозвището „ сложен режисьор “. Триумфалният „ Кралят на риболовците “ (1991) се приема в Холивуд за първата комерсиална продукция на създателя. Пет години по-късно Гилиъм основава забележителния „ 12 маймуни ” (1995) – история за света, опустошен от гибелен вирус, която се трансформира в един от паметните филми на 90-те, а Брад Пит получава номинация за „ Оскар “ за поддържаща роля. Следват още доста майсторски поднесени истории, измежду които „ Сделката на лекар Парнасъс “ (2009), „ Теорема Нула “ (2013) – показан персонално в София от неговия създател, както и неповторимия с историята и перипетиите в работата по него „ Човекът, който умъртви Дон Кихот “. В програмата на 25-тия София Филм Фест е включен шедьовърът „ Бразилия “.

Кристи Пую и Тери Гилиъм ще имат специфични онлайн мастеркласове, които ще бъдат модерирани от водещи кино критици и излъчени на уеб страниците на ФИПРЕССИ и София Филм Фест в границите на 25-то юбилейно издание на фестивала.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР