Форум за социалните услуги в България и трето издание на

...
Форум за социалните услуги в България и трето издание на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Не сме готови да посрещаме случаи като този с издирвания Сашко от Перник

Форум за обществените услуги в България и трето издание на Международна конференция за аутизма се организират на 14-ти ноември в Плевен.

Пред публицисти,вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която е патрон на Форума и Международната конференция за аутизма, сподели:

„ Тази конференция е мотив да си отговорим, дали като институции и като общество сме подготвени да посрещнем сходни случаи и моят отговор е „ не “, тъй като и сдружението „ Аутизъм през днешния ден “ е малко подкрепяно от страна на страната и институциите.

Ние нямаме нито Национален проект нито Национална стратегия, нито координирани дейности на другите институции като Министерство на здравеопазването, Министерството на обществените грижи, както и другите организации, с цел да могат гражданските организации, които работят по тези въпроси да се усещат сигурни и да могат да дадат цялата експертна помощ, на която са способни “.



Относно случая с изчезналия и към момента търсен Сашко от Перник, вицепремиерът Илияна Йотова сподели:

„ Нeсме уверени, че още през цялото време, поради и болестта, което има детето, са взети нужните ограничения. Тези деца са разнообразни и са познавани от експертите и тази експертна помощ в тази ситуация е доста значима. Различни са, а през цялото време като че ли потеглиха да търсят детето по този начин, както всеки един липсващ човек.

Не знам дали е потърсено сдружението „ Аутизъм през днешния ден “ или специалисти и мисля, че това трябваше да се направи “.

Илияна Йотова акцентира, че за днешната конференция е значимо да очертае две доста значими неща:

„ На първо място да се знае, че е нужно да се изследват всичките проблеми, които съпътстват едно дете или възрастен човек с аутизъм, от здравните грижи, до образованието, обществените грижи, до финансирането на съответните стратегии и най-много работата на специалистите и експертите с тях.

На второ място трабва да се види, по какъв начин да се направи по този начин, че институциите, които са призвани да се грижат за такива случаи, да имат своите координирани дейности между тях.

В момента като че ли всяка една от тези институции работи сама за себе си, а в тази ситуация е по-добре да се построяват мрежи, които да се занимават със фамилиите и с тези деца и възрастни хора с аутизъм, с цел да може тези грижи да имат своя интегриран и сложен темперамент, и по този начин тази помощ да бъде по-резултатна и сполучлива “, сподели Илияна Йотова.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР