Формула 1 е страст / Formula 1 is рassion Всичко

...
Формула 1 е страст / Formula 1 is рassion Всичко
Коментари Харесай

Гран при на Джеда - какъв е аршинът?

Формула 1 е пристрастеност / Formula 1 is рassion

Всичко си имаше Гран при на Джеда. И съревнование (оспорвано при това) и произшествия, и спечелили... Само едно му липсваше - правдивост. Няма по какъв начин да си затворим очите за безспорната нелепост на рейс-контрола и стюардите в тази безумна конкуренция. И не става дума за агресивното държание на Верстапен при отбрана на позиция, нито за уж-наивно почтеното държание на Хамилтън. Те са предмет на друга тематика и друго разискване.

Стюардите нощес подцениха едно главно предписание, залегнало във всяка правна система от Римското право. "Не два пъти за едно и също ". И освен го подцениха, а наказаха един водач ТРЕТИ път за същото (или по-скоро поради личната си некадърност).

Но по ред.
Първото събитие бе опита на Хамилтън да изпревари Верстапен при започване на 37-та обиколка. В първия завой Макс спря прекомерно късно и още веднъж, както в Бразилия блокира опита на Люис да мине пред него излизайки отвън трасето. Безспорно в този опит имаше непочтено арестувана позиция. Тя трябваше да бъде върната. Затова и Рейсконтрола уведоми Ред Бул, а те водача си - да върне позицията. И тук е комплицираният миг, който обърка цялата обстановка - автобус инженера на Макс му сподели: "Макс, би трябвало да върнем позицията на Хамилтън. Направи го стратегически (правилно)... връщането на позицията. "

Това напътствие единствено по себе си не е неразрешено. Макс бе предизвестен съответно. Започна да извършва безусловно тъкмо напътствията съвсем без закъснение, откакто ги получи. Върна няколко предавки в зоната преди детектора на ДРС-а. Това също не е неразрешено. Виждали сме доста водачи да го извършват тъкмо по този метод.

НО какво се случи откъм гърба. При намаляването на скоростта на Верстапен и Хамилтън стартира да понижава. Напълно неясно от позиция на всеки наблюдаващ протичащото се. Оказа се, че не е получил информация за това, че Верстапен е задължен да му върне позицията. И в действителност беше по този начин. Но за какво един играч, борещ се за успеха понижава зад противника, който желае неистово да изпревари? Абсурдно държание.

В обясненията си след надпреварата Хамилтън съобщи, че не знаел какво се случва! Седемкратен международен първенец не знае какво се случва преди старт-финалната права, когато противника му понижава? Мислел си, че това е някаква нова тактичност от Верстапен. Пълни нелепости. Двамата правеха едно и също - изчакваха другия да мине пръв с цел да употребяват линията за засичане на ДРС-системата. Няма възбрана да го вършат - нито за единия, нито за другия. Но освен това последва удар! Хамилтън удари Верстапен.

И от тук натам започнаха парадоксите в решенията на стюардите.
На Верстапен още веднъж бе указано да пропусне Хамилтън. В 42-та обиколка той го направи по безусловно по същия метод, както го бе замислил. Преди зоната на детектора за ДРС, за доста малко и по-късно на правата се озова пред него. Нищо не не разрешава сходна маневра, колкото и да е изтъкана от тарикатска ловкост.

Но това, че Верстапен пропусна Хамилтън пред себе си бе пренебрегнато от стюардите и те незабавно по-късно ме постановиха ВТОРО наказване за същото нарушение. Това бе дребния парадокс.
Големият парадокс пристигна след надпреварата. При разглеждане на контакта сред Хамилтън и Верстапен за отговорен бе разгласен водача на Ред Бул!

Това съгласно нас е отвън рамките на допустимото! Защо? Защото рейс-контрола даде напътствие на Верстапен да върне позицията. Рейс-контрола (това не е изцяло несъмнено, само че от връзката на Мерцедес с Маси оставаме с такова впечатление) НЕ даде информация на Хамилтън, че Верстапен ще го пропусне. Грешката бе напълно на ръководещите конкуренцията, а не на водачите, които имаха разнопосочни послания.

Но вместо да си признаят грешката - те стовариха виновността върху Верстапен, който видите ли "бил понижил прекалено скоростта ", в случай, че тъкмо това му бе указано да направи.
Така, в границите на 5 обиколки и няколко часа мислене стюардите наказаха един водач ТРИ пъти за едно и също негово нарушаване.

Заключенията оставяме на Вас.

*
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР