Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Берлин Двата

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Берлин Двата
Коментари Харесай

50-и подиум за DS в световния шампионат на Формула Е

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Берлин

Двата немски кръга от международния шампионат на ABB FIA Formula E приключиха със мощни резултати за DS Automobiles. Парижката премиум марка и оперативният й сътрудник Penske Autosport събраха 25 точки в отборното класиране на Berlin E-Prix. Най-добрият самостоятелен резултат беше второто място на французина Жан-Ерик Верн в съботното съревнование - 50-и подиум за DS Automobiles в електрическите спортни серии.

В квалификациите за съботното съревнование Стофел Вандорн и Жан-Ерик Верн си осигуриха надлежно втора и трета стартова позиция. В конкуренцията Верн още веднъж потвърди за какво е единственият повторен първенец в историята на Формула Е. С отлична спортна тактика французинът постоянно оставаше във водещата група, на моменти водеше в надпреварата и в последна сметка докара DS E-Tense FE23 със стартов номер 2 през финалната линия на второ място. Това беше 35-ото класиране на подиума на Верн във Формула Е в кариерата му.

В неделя Стофел Вандорн и Жан-Ерик Верн стартираха от позиции 8 и 9. Подобно на деветия кръг от Световния шампионат предния ден, десетото съревнование за сезона беше бурно и изпълнено с голям брой произшествия и две етапи на колата за сигурност. И двамата водачи на тима DS Penske участваха в конфликти, които доведоха до леки вреди на техните DS E-Tense FE23. Жан-Ерик Верн пресече финалната линия на десето място и завоюва още една шампионска точка. Стофел Вандоорн трябваше да влезе в бокса за ремонт, което унищожи възможностите му. Световният първенец във Формула Е за 2022 година беше класиран на 20-о място.

С двете надпревари от Berlin E-Prix, DS Penske се усъвършенства до четвърто място в отборното класиране. С шест надпревари, които остават до края, битката за челна позиция в годишното класиране надалеч не е завършила за DS Automobiles и колегата Penske Autosport. Общественият интерес е голям, вижте и бъдете видени е мотото на международния шампионат на Формула Е.

След решително показване, Ник Касиди от тима на Jaguar TCS Racing завоюва съботното съревнование. 29-годишният започва от девета позиция и последователно се изкачи до втората си победа за сезона. Зад Касиди бяха французинът Жан-Ерик Верн (DS Penske) и британецът Оливър Роуланд (Nissan Formula E Team) на второ и трето място. В неделя португалецът Антонио Феликс да Коста (TAG Heuer Porsche Formula E Team) стана победител. 32-годишният играч впечатли на трасето от 2,343 километра под безоблачно небе и беше първият, който видя карирания байрак в своето Porsche 99X Electric. За да Коста това е първи триумф за сезона и девети в кариерата му във Формула Е.

Касиди остана втори пред Роуланд. В общото класиране, след 10 кръга от сегашния сезон, Касиди води със 140 точки, пред Паскал Верлайн (D/TAG Heuer Porsche Formula E Team) със 124 точки и третия Роуланд (118 точки). Следващата спирка на Световния шампионат на Формула Е е китайският метрополис Шанхай на 25 и 26 май 2024 година

Nissan беше първият и единствен японски производител, който дебютира в петия сезон (2018/19) на международния шампионат на Формула Е. Компанията се ангажира овреме с напълно електрическите спортни серии и новата епоха Gen3, която се простира от деветия (2022/23) до дванадесетия сезон (2025/26). През април 2022 година японците поеха екипа на e.dams racing. След сложна подготовка тимът на Nissan Formula E имаше същинско предизвикателство за превъзмогване на трасето в Темпелхоф: Роуланд започва от 16-то място, едно място пред Фенестрац.

На втория ден Оливър Роуланд сподели мощно показване и реализира шестото си класиране на подиума за сезона - откакто също беше на подиума предния ден. И в събота, и в неделя той си проби път напред и в последна сметка приключи трети и в двете надпревари. Британецът взе общо 30 точки от Берлин.

Съотборникът му Саша Фенестрац също навакса няколко места в съботното съревнование, като приключи девети и събра точки за Nissan в четвъртото следващо съревнование. Французо-аржентинецът искаше да повтори този триумф в неделя, само че пропусна всички шансове след случай.

Nissan взе участие в напълно електрическия международен шампионат, с цел да донесе вълнението и заниманието на електрическите транспортни средства с нулеви излъчвания на световната аудитория. Компанията има за цел да реализира въглеродна индиферентност в своите интервенции и модели до 2050 година До началото на 2030 година всички нови модели на Nissan на най-важните съществени пазари ще бъдат електрифицирани.

Трансферът на познания и технологии сред спортната писта и пътя оказва помощ за създаването на все по-добри транспортни средства. Световният шампионат на Формула Е 2023/24 е десетият сезон на Формула Е и четвъртият, който се организира публично като международен шампионат. Започна на 13 януари 2024 година в Мексико Сити и ще приключи на 21 юли 2024 година в Лондон.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР