Формула 1 е едно от най-големите събития в света на

...
Формула 1 е едно от най-големите събития в света на
Коментари Харесай

Кои са най-великите във Формула 1

Формула 1 е едно от най-големите събития в света на спорта и се радва на голяма известност по целия свят. От 1950 година до момента най-комерсиалният авто шампионат е претърпял редица метаморфози, всяка от които е обусловила по един или различен метод пътят на естествената му еволюция.

Макар и „ кралските гонки “ да водят началото си в Европа, това, което ги трансформира във големина от световен мащаб са традициите и, естествено, великите фигури. Сред тях се открояват богато съзвездие от сложни характери, джентълмени, непримирими бойци, само че най-много – водачи, за които общоизвестните предели са просто насочна точка.

Gong.bg продължава поредицата си от ТОП 10 ранглисти, отдадени на своята 10-та годишнина. Този път създателят е Гавраил Баталов, а ето кои са и 10-те най-велики водачи от Формула 1:

10. Нелсън Пикет-старши (1978-1991, 3 международни титли)

Стартове: 204
Победи: 23
Подиуми: 60
Пол позиции: 24

Бразилецът без подозрение има своето място измежду съзвездието велики водачи, които южноамериканската страна е дала на Формула 1. Макар да се причислява към шампионата през 1978 година, същинската кариера на Нелсън Соуто Майор стартира година по-късно като съотборник на небезизвестния Ники Лауда в закъсалия механически отбор на Брабам. Преди това да се случи обаче бъдещето му като играч е сложено под въпрос от неговия татко, който още 11-годишен го праща в тенис академия в Атланта. Непокорният изтърсак на 6-членното семейство три години пробва обезверено да заобича играта, само че не съумява, което го тласка към картинга с всички сили.

През 1980 година той приключва на 13 точки зад първенец Алан Джоунс, като легендарен остава митинга на австралиеца след старта в Аржентина. Там Пикет приключва втори, а Джоунс претендира, че колата му нарушава регулациите, тъй като е по-лека. Бъдещият първенец е убеден, че в автомобила е сложена баластра, с цел да мине за законен. Още за кариерата на Нелсън Пикет може да научите на Gong.bg.

9. Себастиан Фетел (2006 – до момента, 4 международни титли)

Стартове: 178
Победи: 42
Подиуми: 86
Пол позиции: 46

Съвсем до неотдавна германецът към момента държеше достиженията за най-младия водач, отбелязвал точки и печелил съревнование във Формула 1. Макс Ферстапен може и да ги лиши от именития си съперник, само че ще би трябвало да се потруди още доста, с цел да го детронира като най-младият първенец в историята.

Първата си купа Фетел печели на 22 години във втория си цялостен сезон за Ред Бул през 2010 година. Тя дава началото на неговата доминация, която го трансформира в един от едвам четиримата водачи печелили 4 или повече трофеи.

8. Стърлинг Мос (1951-1961; 0 международни титли)

Стартове: 66
Победи: 16
Подиуми: 24
Пол позиции: 16

Ако правехме ранглиста за най-всестранно развъртян спортен водач, то сър Стърлинг Мос би имал съществени, съществени искания за първото място. Мнозина смятат 87-годишният британец за един от най-великите в историята поради уменията си в толкоз разнородни автомобилни дисциплини.

Без значение дали става дума за Формула 1, спортни коли, туристически коли или рали, Мос демонстрира необятен набор от качества и записва 212 победи в 519-те си старта във всички категории. Често е описван като „ най-великият водач без международна купа “, а този етикет единствено подхранва още повече аурата му на легенда.

7. Фернандо Алонсо (2001 – до момента, 2 международни титли)

Стартове: 272
Победи: 32
Подиуми: 97
Пол позиции: 22

Дребничкият испанец сега е измежду исполините във Формула 1 – както в маркетингов, по този начин и в състезателен проект. Вече на 35 години ветеранът непрекъснато е апетитен за един от най-хубавите на трасето, а постоянно тези самопризнания идват не от кого да е, а от неговите директни съперници. Нямаше по какъв начин да подминем Фернандо Алонсо – индивидът, който съумя да постави завършек на диктатурата, която Ферари и Михаел Шумахер постановиха в първите години на ХХI век.

6. Джаки Стюърт (1965-1973 година, 3 международни титли)

Стартове: 99
Победи 27
Подиуми: 43
Пол позиции: 17

Летящия шотландец бе един от тези водачи, които бяха толкоз плавни и прецизни в карането си по пистата, че би могъл да те заблуди във връзка с скоростта. Тази илюзия елементарно бързо се разпада с хронометър в ръка.

Трикратният международен първенец обаче в никакъв случай не е разчитал само на бързината си, с цел да реализира своите триумфи. Той е първият ослепителен образец за това какъв брой значима може да бъде тактиката в хода на надпреварите, по какъв начин можеш да надвиеш съперниците си, като ги надхитриш и предугадиш ходовете им. Сред неговите 27 победи във Формула 1 има куп образци какъв брой значимо е да разполагаш с бърз и комбинативен разум.

5. Ники Лауда (1971-1979 и 1982-1985 година, 3 международни титли)

Стартове: 171
Победи: 25
Подиуми: 54
Пол позиции: 24

Трудно ще намерите някой различен измежду великите водачи от Формула 1, чийто триумф да е бил толкоз непредвиден. Твърдоглавият Ники Лауда дълго време е считан за несъвършен играч, за човек, който не заслужава да бъде там, докъдето е стигнал, само че до ден сегашен си остава единственият водач, ставал международен първенец както с Ферари, по този начин и с Макларън.

4. Ален Прост (1980-1993 година, 4 международни титли)

Стартове: 199
Победи: 51
Подиуми: 106
Пол позиции: 33

Прякорът му е дълбокосмислен – Професора. Невероятно адаптивен, извънредно образован и с четири международни трофеи на сметката си, Ален Прост е заслужил изцяло своето название.

На 14 години французинът открива картинга, до момента в който е на излет със фамилията си. Оттам насетне пристрастеността към високите скорости го превзема.

3. Хуан Мануел Фанджо (1950-1958, 5 международни титли)

Стартове: 51
Победи: 24
Подиуми: 35
Пол позиции: 29

Първият същински популярен водач във Формула 1. Петте международни трофеи на Ел Маестро споделят задоволително. Ако това някому се коства малко, какво да кажем за това, че Фанджо сграбчва дебютната от тях на 40-годишна възраст, а последната идва, когато е на 46.

Фанджо съумява да завоюва 47 % от стартовете, в които взе участие. Рекордът му от международни трофеи остава недокоснат 47 години, преди Михаел Шумахер да го усъвършенства. Въпреки всичко никой различен не е успявал до момента да завоюва 5 трофеи с 4 разнообразни тима.

2. Айртон Сена (1984-1994, 3 международни титли)

Стартове: 161
Победи: 41
Подиуми: 80
Пол позиции: 65

Гибелта на Сена във съдбовния завой на „ Имола “ през 1994 година потапя освен Бразилия, само че и целия свят в тъга. Тя обаче е нещо доста повече от един скръбен мотив - трагичната развръзка за гения от Сао Пауло е катализаторът за революцията измежду ограниченията за сигурност, които придават днешния образ на Формула 1. И в живота, и в гибелта си Сена наподобява предопределен да тласка спорта в една-единствена посока – напред.

1. Михаел Шумахер (1991-2006 и 2010-2012, 7 международни титли)

Стартове: 306
Победи: 91
Подиуми: 155
Пол позиции: 68

Без капчица подозрение роденият в Хюрт авто гладиатор е най-големият доминатор в цялата история на спорта. На него принадлежат едни от най-забележителните върхове (като изключваме недостижимата сбирка от международни титли) – най-вече пол позиции (68), на-много победи (91), най-вече сцени (155), най-вече бързи обиколки (77). Способността на Шумахер да изважда най-хубавото от себе си и своята кола в най-завързаните мигове е това, което го отличава блестящо от останалите.

Повече елементи за триумфите и неуспехите на великите 10 водача от Формула 1, може да прочетете в уеб страницата на Gong.bg.

Вижте още:

Кои са най-великите плувци в историята

Ники Александров за успехите, спорта и специалността

Gong.bg чества 10 години, изпълнени с победи

Gong.bg
СПОРТ Холандец подписа с ЦСКА Григор към бг-феновете: Нека вземем още една купа Топ 10 на най-скъпите спортове
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР