Формирования на Българската армия губят своята боеспособност, а течът на

...
Формирования на Българската армия губят своята боеспособност, а течът на
Коментари Харесай

Формирования губят боеспособност, а течът на кадри от Българската армия става все по-голям

Формирования на Българската войска губят своята боеспособност, а течът на военни фрагменти става все по-голям. Тези терзания показаха служебният министър на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и ръководителят на комисията по защита в Народното събрание Христо Гаджев след края на днешното ѝ съвещание, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Мерки се взимат, а сега текат и анализите на положението на положението на Българската войска, които би трябвало да дадат цялостна картина за обстановката.

" Днес комисията одобри един доста значим документ за националната ни защита - това е съставът и комплектът на военновременните ни формирования. Беше осъществен обзор на защитата и той постанова да поправяме тези формирования, които имахме от 2013 година ", сподели министърът на защитата.

По закон числеността на военните сили и военновременните формирования се утвърждават от Народното събрание.

" Това е доста положително решение, защото ще ни разреши дефинитивно да планираме защитата на страната с явен комплект мирновременни и военновременни сили ", изясни министър Запрянов.

Той изрази паника във връзка с задълбочаването на наклонността на некомплект на армията. В отчета за положението на защитата и въоръжените сили на Република България за 2023 година се показва, че некомплектът на военнослужещите в армията доближава 21,8%.

" Понякога числата не разкриват цялостната картина, защото това е усреднено. Средната статистика не демонстрира, че за някои формирования този % е доста по-висок. Ако не вземем ограничения, избрани формирования може да изгубят своята боеспособност ", съобщи министър Запрянов.

Той обаче изрази вяра, че Народното събрание е готово да постави старания за оправянето с казуса. По думите му една от най-важните ограничения, която би трябвало да се вземе, е ограничението на приключването на фрагменти от армията в други браншове. Това по думите му се дължи на ниската атрактивност на военната специалност у нас.

" Нашите разбори демонстрират, че в последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната специалност ", означи военният министър.

Той очерта, че са набелязани общо 52 казуса в Българската войска, които би трябвало да бъдат решени за възстановяване на положението на некомплекта.

" Завършваме един разбор по проблемите на комплектоването. Вече сме дефинирали проблемите, те са доста - 52 казуса. По всеки един от тях са дефинирани ограничения.

Комплектоването води до това, че по-малко хора би трябвало да извършват доста повече задания, не могат да употребяват отпуска, натрупват се огромни размери от отпуски, които ние би трябвало да заплащаме, а не можем ", сподели още Запрянов.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов сподели, че натоварването на българските военнослужещи в последните години непрекъснато се усилва. Той предизвести, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения, с цел да може да се обезпечи националната сигурност.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР