Фонтанът с пеликаните на площад Стефан Стамболов“ отново блести с

...
Фонтанът с пеликаните на площад Стефан Стамболов“ отново блести с
Коментари Харесай

Реставрираха Фонтана с пеликаните пред Община Пловдив, пускат го за Георгьовден

Фонтанът с пеликаните на площад „ Стефан Стамболов “ още веднъж свети с цялата си достоверна хубост. По-младите пловдивчани и посетители на града за пръв път ще го видят подобен, какъвто е изглеждал при построяването му в края на 60-те години на предишния век. Това съобщи шефът на „ Градини и паркове “ Веселин Козарев, по чиято самодейност бе осъществена реституция на оборудването.
Прочетете още
Служители на общинското дружество инсталираха художественото осветяване, към този момент пълнят фонтана с вода и приготвят стартирането му за Гергьовден.

„ Интересна, само че и сложна задача се оказа да възстановим много повредения  шадраван, който е една от емблемите в центъра на града “, призна роденият в Пловдив великотърновски ваятел Денислав Сираков, началник на екипа по реставрацията.

По думите му три седмици е траяло почистването на каменното корито. Намазано било с някаква незнайна субстанция, наподобяваща  пластове блажна багра. Това скривало същинската хубост на розовия и черен гранит – скъпи и скъпи сега материали, от които е изработен  фонтанът. Работило се е доста деликатно – ръчно и механично, с следен топлинен напън.

След почистването пък на бронзовите пеликани с пясъкоструйка даже се разкрила щампата на занаятчия Павел Камбуров, който в миналото ги е изработил в завод за художествено металолеене в Карлово. Отново са отлети изчезнали от фигурите детайли, заварени са и възобновени. Пеликаните са патинирани и лакирани, с цел да наподобяват като едно време, а и да не им въздействат атмосферните условия.

Директорът на „ Градини и паркове “ Веселин Козарев добави, че цялата обшивка е обработена със особено предопределен за фонтани  италиански реставрационен препарат, който резервира достоверния тип на камъка и не разрешава водата да навлиза в него и да го нарушава.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР